Цревне инфекције честе у летњим месецима

Цревне заразне болести најчешће се јављају током летњих месеци када се због високих температура намирнице лакше и брже кваре, упозоравају лекари.

У летњем периоду да би се избегле цревне инфекције треба водити рачуна о начину на који се чува храна, хигијенским навикама али и прибору којим се храна припрема.

"Намирнице које се лако кваре на врућини су месо, јаја, млеко, риба као и остала морска храна, али и воће и поврће", указала је епидемиолог Бојана Гргић.

Због превенције намирнице животињског порекла треба кувати на температури већој од 70 степени, а припремљену храну јести што пре и не чувати је дуже од четири сата. Термички обрађену храну треба чувати у фрижидеру на температури нижој од 10 степени и то у плитким, покривеним посудама, уколико треба да се чува дуже од два сата, додала је Гргићева.

Мере превенције цревних инфекција су и темељно подгревање хране као и заштита јела од инсеката или глодара.

Цревне заразне болести манифестују се повишеном телесном температуром, боловима у стомаку, мучнином, проливом и повраћањем, а тегобе трају углавном неколико дана.

Терапија најчешће подразумева мировање, надокнаду течности и примену неког пробиотског препарата за нормализацију поремећене цревне флоре као и лагану дијету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи