Срчани болесници касно зову хитну помоћ

Срчани болесници са високим ризиком од инфаркта, дуго чекају пре него што позову хитну помоћ, јер обично не могу да разликују ангинозни бол и бол настао услед инфаркта.

Хитну помоћ касно позове 40 одсто срчаних болесника јер немају на уму да до престанка рада срца може доћи само 10 минута после појаве бола у грудима.

Болесницима треба дати специјална упуства поред оних које добијају од свог лекара о томе како да разликују одређене симптоме и како да реагују у ситуацијама када сумљају у могућност да су доживели инфаркт, напомињу кардиолози.

Експерти Универзитета у Бристолу кажу да ако пет минута после узимања нитрата и даље постоји централни бол у грудима, севајући бол у руци, врату или вилици, у случају појачаног знојења и кратког даха, треба звати лекаре.

Овај савет је теже примењив код срчаних болесника који уобичајено имају болове у грудима. Њима се саветују да узму три дозе глицерин тринитрат (ГТН) спреја у интервалима од пет минута.

Велики број људи има високи ризик од појаве инфаркта, а студије су показале да 70 одсто смртних случајева потиче из те категорије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи