Читај ми!

Упала плућа другачија него код претходних сојева коронавируса

За разлику од почетка овог месеца, крај дочекујемо са озбиљнијом епидемијском ситуацијом. За само пет дана у нашој земљи позитиван резултат теста на коронавирус добило је близу 26.000 наших грађана. У болници у Батајници има седам пута више пацијената него пре месец дана, али већина њих не захтева кисеоничку потпору, каже директорка те болнице, др Татјана Аџић Вукичевић.

Оболели од ковида који су у тежем стању упућују се у Војну болницу на Карабурми и у болницу у Батајници. Пораст позитивних случајева, међутим, није битније утицао на пораст броја пацијената на болничком лечењу.

Директорка болнице у Батајници, др Татјана Аџић Вукичевић, каже да је заузета четвртина болничких постеља – имају 203 пацијента у седам јединица полуинтензивне неге и једној јединици интензивне неге.

То је седам пута више пацијената него 28. јуна, тада је у овој болници било 29 болесника, један је био интубиран.

Јуче су, каже, имали 45 пријема, што је неуобичајено јер их је претходних дана било 20 до 30. Долазе углавном старији пацијенти, у седмој, осмој и деветој деценији, који имају придружене болести.

"Имамо једног млађег од 50 година, са акутним срчаним попуштањем. Такву клиничку слику нисам дуго, дуго видела. Овај млади човек се разболео из пуног здравља", истиче докторка.

Упала плућа која се сада јавља разликује се у односу на друге сојеве – блажа је и не захтева кисеоничку потпору.

"Не може да се пореди са оним од пре шест, осам или 12 месеци. Углавном, вирус захвата горње делове респираторног система, а мали број болесника има класичну слику упале плућа", истиче др Аџић Вукичевић.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи