Читај ми!

Када нас очекује пик таласа короне и ко је најугроженији за РТС открива командант војне болнице "Карабурма"

Пик овог таласа очекујем почетком августа када ће број заражених на дневном нивоу износити између 10.000 и 15.000, наводи за РТС пуковник доц. др Иво Удовичић, командант војне ковид болнице "Карабурма". Указује да су у овом таласу две најугроженије групе пацијената - старији и хронични болесници са придруженим болестима.

Расту пандемијски бројеви, за један дан оболело је више од 6.000 људи. Преминуло је шест особа, а на респираторима је 18 пацијената. У овом тренутку оболеле у Београду збрињавају ковид болница у Батајници и Војна болница "Карабурма".

Иво Удовичић, је гостујући у Дневнику РТС-а навео да пик овог таласа очекује почетком августа када ће број заражених на дневном нивоу износити између 10.000 и 15.000.

"Али да не лицитирамо са обзиром на то да су нас ови сојеви много пута изненадили, тако да се надам да овог пута неће бити изненађења и да ће ове две болнице бити довољне за збрињавање пацијената. Први месец таласа полако пролази и ми полако улазимо у пик епидемије. За сада смо још увек у зони безбедности", наводи Удовичић.

Указује да су у овом таласу две најугроженије групе пацијената старији и хронични болесници са придруженим болестима.

Добра ствар је, додаје он, да је просечно лечење краће.

"Просечно лечење пацијената сада траје око осам дана за разлику од делта таласа где је трајало око 12 дана", наводи Удовичић.

Указује да практично на сваких 12 дана добијемо два дана, што, како каже, много значи због пријема пацијената у болницу.  

Наводи да су у војној болници "Карабурма" тренутно хоспитализована 42 пацијента.

"Што значи да смо ми негде између 35 и 40 одсто нашег капацитета и 'Батајница' је негде на неких 25 одсто свог капацитета", наводи Удовичић. 

Говорећи о томе зашто се неко заражава коронавирусом више пута наводи да за то постоје два разлога.

"Први разлог је тај јер наш имунитет који се ствара на овај вирус није дуготрајан и вечан, траје између три и четири месеца, а други разлог је мутација вируса", наводи Удовичић. 

Указује да вакцина и даље даје одређени имунитет и указује да треба да се вакцинишу сви они којима је препоручена четврта доза од стране Светске здравствене организације, и наших стручних комисија.

"То су угрожене категорије - старији од 60 година, али и млађе од 60 година који имају неке хроничне болести или проблем са имунитетом и здравствени радници", наводи Удовичић.

На питање да ли у овом тренутку треба пооштрити неке епидемијске мере одговара да у овом тренутку нема разлога за такву врсту рестриктивних мера и да сав фокус и пажњу треба усмерити на заштиту старије популацију која лежи како кући тако и у болницама.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи