Читај ми!

Преминуло 5 пацијента, коронавирусом заражено још 3.912 особа

У Србији је у последња 24 сата регистровано 3.912 нових случајева заразе коронавирусом, од 13.677 тестираних узорака. Од последица ковида преминуло је 5 особа. На болничком лечењу налази се 346 пацијената, од којих је 18 на респираторима.

Епидемијски бројеви из дана у дан упозоравају у нашој земљи. Повећава се и број пацијената на респиратору, на болничком лечењу, а свакодневно и број позитивних на коронавирус.

Хитна помоћ у Београду бележи повећан број транспорта и прегледа пацијената са симптомима ковида. Због тога ковид амбуланте у Улици цара Душана 178 у Земуну и у Кнез Даниловој 16 на Палилули раде 24 часа свакога дана.

Координаторка ковид амбуланте Сењак Тијана Благојевић рекла је да је јуче број прегледа код њих премашио 160, што је знатно већи број у односу на пре месец дана, када их је било између 30 и 40. 

Докторка Јелена Величковић, помоћница директора ковид болнице у Батајници, рекла је да још не знамо шта је циркулишући сој у нашој популацији, па не можемо бити сигурни да он изазива само благе клиничке слике оболелих од ковида.

Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института, рекао је за РТС да се ширење нових случајева првенствено везује за БА.4 и БА.5. те да сумња да ће нова варијанта БА 2,75, која је на друштвеним мрежама позната и као "кентаур", преузети примат у Србији. 

Светска здравствена организација упозорава да због растућег таласа ковида у ЕУ  треба да се убрза прихватање вакцина и врате мере као што је ношење маски, како би се избегла строжија ограничења, јер се приближавају јесен и зима.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи