Читај ми!

Продужени ковид код деце, код које ће се развити и који га симптоми прате

Од два до десет одсто деце која су прележала коронавирус развиће такозвани продужени ковид. Према неким проценама, тај проценат може бити и већи. Др Снежана Рсовац, пулмолог из Дечје клинике у Тиршовој каже да се постковид симптоми чешће јављају код деце школског узраста и тинејџера, као и код деце која су имала тежу форму болести.

Докторка Снежана Рсовац за РТС објашњава да се компликације продуженог ковида јављају код деце четири до шест недеља после прележане инфекције.

Дуготрајни постковид синдром подразумева, додаје, целу плејаду симптома који нарушавају ментално и физичко здравље децe.

"Студије, иако имају неодстатке, показују да се код сваког десетог пацијента, поготово код деце школског узраста и тинејџера, може очекивати да се јави у трајању и преко три месеца неки од симптома", каже докторка Рсовац.

Додаје да се јављају деца са смањеном концентрацијом, учесталим главобољама, дуготрајаним кашљем, а у веома ретким случајевима са епилепсијом.

Истиче да се примећује да су деца која су имале благу форму болести или без симптома, имала  и мању могућност развоја постковид синдрома.

"Код старије деца и деце која су имала тежу форму ковида може се развити неки од постковид симптома", објашњава докторка.

Каже и да се деца после прележаног ковида жале на отежано дисање, бол у грудима и кашаљ, због чега се јављају лекару.

Савет докторке Снежана Рсовац је да деца после прележане инфекције треба да имају правилан начин исхране, постепено треба да се уводи физичка активност, као и да је важна психолошка подршка родитеља.

Не очекује погоршање ситуације са коронавирусом, али истиче да је вирус и даље међу нама.  

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи