Читај ми!

Др Шеклер објашњава шта се дешава у Шангају и зашто је важнија едукација грађана од уредбе државе

Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института рекао је да уредбе у вези са коронавирусом морате стално прилагођавати, али да је важније едуковати људе да разумеју где треба да носе маску, а где нема потребе. Када је реч о затварању Шангаја због ковида, Шеклер каже да је код Кинеза 100 милиона старијих невакцинисано, а код старијих и омикрон може да се искомпликује.

У Србији скоро да се не носе маске. Многе земље су укинуле противепидемијске мере, а неке планирају да то ураде у наредном периоду - као што је рецимо Грчка, која од 2. маја укида ограничења. Ипак, епидемији и пандемији није дошао крај? Да ли су могућа изненађења?

Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института рекао је за РТС да је у Србији присутан тренутно по његовом сазнању омикрон, и да нема велике разлике од које подваријанте омикрона се неко зарази.

Према његовим речима, има случајева невакцинисаних особа које се убрзано заражавају по неколико пута у пар месеци, а има и вакцинисаних који се заразе за кратак период  два пута, али друго заражавање је доста блаже.

Подсетио је да је другу бустер дозу, односно четврту дозу вакцине, препоручивао одавно за све старије од 60 година који су имунокомпромитовани, али и млађима од 60 година који имају хроничне болести.

Напоменуо је да ако се погледају земље у Европи, може се запазити да оне земље које су имале проценат вакцинације виши од 94, 95 одсто имају мали број заражних, али и мали број умрлих од коронавируса.

Када је реч о лету, каже да је и претходних година лето пролазило мање више нормално, јер су карактеристике ковида везане за затворен простор, а пошто је лепо време људи су жељни вањских активности па је и заражавање мање, али видећемо шта ће се дешавати после.

У Србији су почеле да се раде обдукције особа које су биле заражене корона вирусом. Очекује се да ће рад у оваквим условима дати одговор на бројна питања која су мучила лекаре током епидемије - како је вирус утицао на поједине органе, али и цео организам, да ли је неко умро од ковида или са ковидом.

Шеклер је рекао да су испитивања важна и да се раде у читавом свету. "Светска здравствена организација је рекла да мора да буду направљени одређени услови под којима се раде обдукције како се они који их раде не би заразили. Такви услови су створени на Медицинском факултету и оне ће разјаснити многе ствари, дати одговоре на многа питања, на шта треба обратити пажњу и код оних који су прележали ковид", истакао је Шеклер.

У Аустрији се полако укидају мере. Има и неких занимљивости у њиховим уредбама: нова уредба наглашава да се маска мора носити у ходницима шопинг центра у којима постоји апотека, супермаркет, банка или нека од трговина у којима важи обавеза ношења маски. То значи да када особа уђе у шопинг центар док шета покрај излога мора носити маске, а када уђе у продавницу ципела, одеће и слично може да је скине.

Шеклер коментарише да за логику аустријских уредби треба питати њихове творце и упитао шта ће се десити ако у ходнику тржног центра нема никога, а у продавници има 40 људи.

Нагласио је да уредбе морате стално прилагођавати, али да је важније едуковати људе да разумеју где треба да носе маску, а где нема потребе.

За разлику од многих земаља где се укидају мере у Шангају, кинеском економском и финансијском центру, расте број оболелих, град је потпуно затворен, а расте и огорчење због недовољних залиха хране, проблема са медицинском негом и одвајања заражене деце од родитеља због правила карантина.

"Кина је специфична по многим стварима, не одустају од нулте толеранције ка вирусу, без обзира што имају асимптоматске случајеве. Код њих се старији нису вакцинисали, за разлику од Србије где су старији били најревноснији у вакцинацији. Код Кинеза 100 милиона старијих је невакцинисано, а код старијих и омикрон може да се искомпликује. Мислим да је то разлог за затварање", рекао је Шеклер.

Закључио је да ипак не можете бити толико сурови као да је смртност 50 одсто и напоменуо да они док су у изолацији примају плату 100 одсто и држава обезбеђује храну свима по становима, што у Србији не би било могуће спровести.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи