Читај ми!

Нисмо дошли до краја пандемије, два сценарија представника СЗО у Србији

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Фабио Скано рекао је за РТС да се види пад броја случајева и глаболано и у Србији, али да нисмо дошли до краја пандемије.

Многе земље већ су потпуно укинуле противепидемијске мере, неке ће то урадити у наредном периоду – попут Грчке, која од другог маја укида сва ограничења.

Пандемија још није прошла, а већина грађана као да је заборавила на коронавирус.

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији и изасланик за Западни Балкан Фабио Скано рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је важно да носимо маску у затвореном простору.

Такође наводи да видимо пад броја случајева и глобално и у Србији, али да нисмо дошли до краја пандемије.

"Хтео бих да подсетим да ових дана имамо скоро 500 милиона пријављених случајева, шест милиона преминулих, то је најозбиљнија здравствена криза у последњих сто година, видимо пад броја пријављених случајева у Европи и у целом свету", каже Стано.

Неке земље у Европи имају стабилан број случајева, а видимо шта се дешава у Кини. Подаци охрабрују, бројеви се смањују, али не можемо да кажемо да треба да спустимо индивидуални и колективни гард, навео је Скано.

Одржан је 11. састанак Комитета за јавну здравствену ванредну ситуацију који је изнео препоруку да пандемија и даље представља ванредну ситуацију и то је приоритет за СЗО од када је пандемија проглашена 2020. године.

"Вирус је непредвидив, не знамо какао ће се понашати, а када је реч о циркулацији због неидеалног спровођења мера, недовољне вакцинације, сви услови за нову варијанту која кружи и даље су присутни и зато морамо да радимо на приступу у свакој земљи", истакао је Скано.

Потпуно укидање мера – колики је ризик

Скано каже да је наука ту да нас води и да нам каже шта треба да радимо – постоје два сценарија која не важе за све земље, јер је свака земља јединствена.

"Први сценарио је да постоји висока стопа вакцинације, и у том случају земље могу префињеније да се понашају, да имају снажан систем праћења да се уоче нови случајеви и да буду флексибилне када је реч о реаговању на ванредну ситуацију", каже он.

Додаје да Комитет за јавно здравље каже да треба да држимо растојање унутра, да проветравамо простор, да перемо руке и да нисмо завршили са овим.

"Други сценарио је када је стопа вакцинације ниска, приоритет је и даље да се ради на кампањи вакцинације, нарочито када је реч о најосетљивијима, дакле старијима и да се настави са ношењем маски и прањем руку", истакао је Скано.

Епидемија показала неопходност солидарности 

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији каже да ако нам је ова пандемија нешто показала то је – да је солидарност неопходна.

"Ниједна земља неће сама изаћи из пандемије, то морамо сви заједно да урадимо", каже Скано.

Споразум о сарадњи Министарства здравља и СЗО

"Све се своди на оснаживање система здравствене заштите, примарне здравствене неге да бисмо били отпорнији у случају појаве нових случајева и због превенције незаразних болести и оснаживање менталног здравља", рекао је Скано.

Циљ је улагање у иновације, постоји нова платформа и оснаживање регулација, да би сви били сигурнији да су медицински производи у Србији и они намењени извозу довољно квалитетни и повољни

Како да из овога изађемо снажнији

Скано указује да нас је ова пандемија научила да смо сви њом погођени, било да смо изгубили неког драгог, било да смо погођени као студенти или смо изгубили посао.

"Да не помињем кризу у Украјини, ту има трауме и жалости, то оставља трагове заувек. Треба да променимо начин приступа металном здрављу, треба да се обратимо адекватним службама ако нам треба помоћ а не да се затварамо у себе, ако имамо проблем. Радимо са Владом да се оснажи примарна здравствена нега", подвукао је Скано.

Политичка воља је нешто што је важно, ако то постане политичка воља било које владе то ће бити веома важно, значи политичка воља са наше тачке гледишта значи: политичке одлуке имају утицаја на здравље људи – на томе радимо заједно са Владом, каже он.

Најважнија Сканова порука за појединца: нађите неког с киме можете да разговарате, потражите професионалну помоћ ако вам треба, немојте то држати у себи.

недеља, 06. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи