Читај ми!

Прописана правила на бирачким местима, др Јовановић: Ношење маске индивидуална одлука

Директоркa "Батута" Верицa Јовановић рекла је за РТС да долази до постепеног пада броја инфицираних коронавирусом, али и да је грип међу нама. Др Јовановић је дала препоруке из епидемијског угла како да одемо на гласање у недељу, уз напомену да је ношење маске индивидуална одлука.

Епидемијска ситуација је стабилнија, али je и даље четвороцифрен број новозаражених особа.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Верицa Јовановић, директоркa "Батута", рекла је да, када је у питању поступање у односу на контролу епидемије, прописана су правила и она ће се поштовати на свим бирачким местима.

"Препоручили смо коришћење свих превентивних мера, проветравање простора у коме ће се одвијати гласање, да се примењују дезинфекционе мере, дезинфекција руку и хигијена руку, када су у питању маске, индивидуална је одлука, увек су препорука, зависно од тога како се ко здравствено осећа, она штити оног ко је оболео и све друге", рекла је Јовановићева.

Што се тиче гласања у домовима за стара лица, напомиње да су сачињене посебне препоруке за улазак у те установе.

Сви бирачки одбори који буду улазили, чланови тимова ће морати да поштују сва та правила, мораће да носе маске, као и запослени, рекла је она.

Ради се о принципима и правилима који ће бити јасно истакнути. Дистанца је препоручена и она ће се поштовати, рекла је Јовановићева.

Епидемијска ситуација под контролом

Јовановићева каже да се прати стање у вези са ковидoм и да је епидемијска ситуација под контролом, долази до постепеног пада броја инфицираних, нешто спорије него у јануару и фебруару.

Када је у питању стање оболевања сличних грипу, истиче да су домови здравља пуни особа које се жале на респираторне симптоме, на кашаљ и повишену температуру.

Према њеним речима, током претходне недеље долази до лабораторијске потврде присуства сва три типа вируса грипа.

"Поново се вратио грип, он обично није удружен са ковидом, када је у питању клиничка манифестација пет до седам дана трају симптоми, грип је међу нама и то сада почетком априла што је неуобичајено, с обзиром на сезоналност појаве грипа", истакла је Јовановићева.

Набавка дијагностичке опреме

У среду је Министарство здравља потписало уговор о набавци дијагностичке опреме - 190 најсавременијих скенер и рендген апарата за 167 здравствених установа.

Јовановићева каже да је то велики ресусрс и утицаће на листе чекања када су у питању дијагностичке процедуре.

Подсећа да Институт за јавно здравље Србије поред регистрације саме опреме прати и ток листе чекања.

Када су у питању дијагностичке процедуре, скенери су од великог значаја, број савремених рендген апарта као и скенера који ће бити испоручени болницама, домовима здравља утицаће и на тај ток па ће се саме процедуре дијагностике јендоставно убрзати, каже она.

Додаје да је ковид епидмија утицала на дужину чекања и учесталост обраћања за потребе коришћења ових апарата.

"Пошто је у питању савремена опрема биће спорведна обука за коришћење савремених, више од 135 радиолошких рендген апарата и око 55 скенера, који ће бити дистрибуирани болничким установама, а постоје установе које ће бити опремњене и једним и другим апаратима јер природа рада и процедура таква", закључила је Верица Јовановић.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи