Читај ми!

Стручњаци из 35 земаља у Београду на Првој светској конференцији о борби против ковида

Епидемијска ситуација у нашој земљи је мирнија, а Београд је домаћин Прве светске конференције о борби против ковида 19. До понедељка ће више од хиљаду стручњака из 35 земаља, на више од 50 сесија разменити искуства из претходне две године борбе против коронавируса.

"Разјаснити прошло, схватити садашње, предвидети будуће ". Тако је говорио Хипократ пре много векова. Та порука могла би бити и опис тренутне ситуације, и порука Прве међународне конференције о ковиду која је почела у Београду.

За нама је више од две године великих изазова. Нико не може да предвиди шта ће донети сутра. И зато је размена искустава и знања, и сарадња у земљи, региону, свету, уз хуманост и солидарност, кључна у борби против ове, али и свих других пандемија, поручено је на почетку Конгреса.

Члан УО Конгреса и декан Медицинског факултета у Београду Проф. др Лазар Давидовић каже да је пандемија ковида 19 у потпуности променила функционисање планете и сваког њеног станмовника.

Била су неопходна многобројна прилагођавања, али нису сви једнако притуснути, највећи је на здравственим радницима, констатује Давидовић.

Наш здравствени систем показао пуну вредност већу него много богатији...наравно да је било изазова лутања, као свуда у свету, ради се о новој болести, али то треба да буде предмет анализа када се она стави под контролу

Татјана Аџић Вукичевић, председавајућа Конгреса и директорка Ковид болнице у Батајници наглашава да је здравствена установа на чијем је челу од 4 децембра 2020. до данас збринула око 20.000 болесника.

"Испуњава ме чињеница да је наша земља у арени короне била спремна да се суочи са изазовима које нико није могао да претпостави. Вакцина, лекови, све то је олакшало борбу, искрено се радујем чињеници да пандемија јењава", каже Аџић Вукичевићева.

Клуге: Огромна патња изазвана пандемијом

Председник Светске здравствене организације за Европу, који се јавио видео-везом, Ханс Клуге указује на то да су губици и патња изазвани пандемијом били огромни.

Превише људи, нарочито здравствених радника, је умрло. И код здравствених радника али и свих других остале су многобројне последице, од многобројних постковид симптома, до дуготрајних последица по ментално здравље, додаје Клуге.

Према његовим речима, штета од ковида се може увећати годинама после завршетка пандемије. Три кључне лекције којима нас је пандемија научила јесу – моћ науке, моћ солидарности, и моћ здравља за човечанство, сматра Клуге.

То што је Београд домаћин, потврда је резултата рада Владе, Министарства здравља и здравствених установа у Србији, и важне улоге наше земље у размени знања и искуства у области медицине, јачању струке и науке и у очувању здравља свих грађана, поручила је премијерка Ана Брнабић на отварању конференције.

Конгрес у Београду допринеће глобалној борби за сваки људски живот, али и за бољи квалитет живота и квалитетнију здравствену зашиту сваког човека.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи