Читај ми!

Млади су се ужелели дружења и музике, како је протекла прва ноћ уз ублажене епидемијске мере

Од јуче су укинуте ковид пропуснице и ограничење броја људи у затвореним просторима. Ношење маски остало је на нивоу препоруке. Како је протекла прва ноћ од укидања мера и да ли су нам недостајали изласци без ограничења.

Вирус је до диктирао забране које смо поштовали. Када је казаљка откуцала двадесет сати, једна престоничка кафана била је испуњена до последњег места.

Млади су се ужелели ноћног провода, музике и дружења, без ограничења.

Ово стање дуго је трајало и за угоститеље. Кажу да су стрпљиво чекали да се мере укину и створе услови да наставе посао пуним капацитетом.

Угоститељ Војин Цуцић каже да када су људи добили потврду да су прележали коронавирус, тада су почели да раде после 20 сати.

"Деведесет одсто људи је већ имало сертификате. Сада ћемо имати погодност, што ћемо конобарима напокон моћи да видимо лице како се лепо смеју, да скину маске и да тих десет одсто људи још да допунимо", истиче Цуцић.

Корона и ментално здравље

Стручњаци кажу да се последице пандемијске кризе, попут анксиозности, напада панике, страха јављају управо због уздржавања од задовољстава на које смо навикли.

Психолошкиња Ана Мирковић објашњава да је пандемија тешко пала великом броју људи, те да се људи све чешће јављају за психолошку подршку.

"То значи да нам је заиста недостајало да живимо тај нормалан живот. У том смислу мислим да све ово што нас враћа у нормалност је ситуација која ће помоћи многим људима да поново успоставе хармонију у животу", истиче Мирковићева.

Стручњаци позивају на опрез

Осим угоститељских објеката, биоскопи и позоришта вратили су се у нормалан режим рада.

Пре Србије, многе европске земље укинуле су противепидемијске мере, али бележе пораст броја новооболелих.

Пандемија није готова, па стручњаци позивају на опрез и одговорно понашање у ситуацијама које представљају ризик по вас и околину.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи