Читај ми!

Ношење маски само препорука – на којим местима ће и даље бити обавезне

У Србији се укидају ковид пропуснице и ограничење броја људи у затвореном простору. Кризни штаб је саопштио да ће маске остати на нивоу препоруке. Међутим, ношење маски остаје обавезно за све здравствене установе, а Министарство просвете препоручује да наставници и ђаци у школама и даље носе маске.

Маске у затвореном од сутра нису обавезне, али се њихово ношење препоручује. И шта ћемо сад, питају се они које и даље брину високе бројке заражених короном у Србији. Сви се слажу у једном, као и до сад.

Највећи број грађана неће одустати од ношења маски када се налазе у гужвама, али и у возилима јавног градског превоза, иако је то лична одлука. Бар док не стигне другачије тумачење надлежних.

Маске убудуће неће бити обавезне ни у позориштима, биоскопима, на концертима. Сутра на премијери у Народном позоришту, после две године, биће заузета сва седишта. Може тако јер је Кризни штаб донео одлуку да се више не ограничава број људи на културним, спортским и осталим дешавањима.

"Остају маске, остају остале мере предострожности и пажње. Маске нису само непосредна заштита, него су и порука и другима из публике да водима рачуна једни о другимо, што мислимо да је јако важно", рекао је Светислав Гонцић, в. д. управника Народног позоришта.

Нису обавезне, али ресорно министарство препоручује да ђаци и наставници и даље носе маске, да се настави појачана примена мера опште и личне хигијене, проветравају учионице. Ипак, попуштање мера не важи за све. Без маске се не може ући ни у једну здравствену установу.

"Кад се каже да носите маску, а нисте обавезни, значи ви можете ући у било који тржни центар, на пијацу затвореног типа, у ресторане, у разне објекте који имају неку манифестацију, можете ући са маском и без маске. Онај који не носи маску ризикује да добије ковид, онај који носи маску, он сам себе штити", рекао је директор ДЗ Палилула Александар Стојановић.

У Београду су пре десетак дана затворене две ковид амбуланте које су радиле и ноћу. Болнице излазе из ковид система. Ипак, број заражених данима је око 2.000. Бројка, која нас опомиње да не би требало да се опуштамо.

Они који брину о здрављу, сигурно неће. Ипак, лекари у наредних десетак дана очекују благи пораст заражених. Кад је нека мера препорука, значи да нема контроле и кажњавања. Сада највећи контролори постајемо ми сами.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи