Читај ми!

КБЦ "Др Драгиша Мишовић" од сутра у зеленој зони

За две године епидемије Клиничко-болнички центар "Драгиша Мишовић" пет пута је био у црвеној зони, односно у сваком таласу коронавируса. Директор тог центра, др Владимир Ђукић, истиче да је кроз ту болницу у претходном периоду прошло 10.296 ковид пацијената, а да их је тренутно још 20. Од сутра се, најављује, враћају у редован рад.

КБЦ " Др Драгиша Мишовић" од сутра из црвене, по пети пут, прелази у зелену зону, у нормални режим рада и систем дежурства.

Владимир Ђукић је најавио за РТС да се од сутра у потпуности враћају у редован рад, а да су се на неки начин у једном делу КБЦ загревали за ово и да ће, како је рекао, кренути пуном снагом.

Наводи да тренутно у блоку Б на интензивној нези имају најтеже пацијенте, њих десеторо који нису били за трансфер у неке друге здрвствене установе одређене за ковид, четворо деце и четири мајке с њима, и на гинекологији две пацијенткиње, укупно 20 ковид пацијената.

"За две године 10.296 пацијената је прошло кроз 'Мишовић', велики проценат њих се вратио кући. Нажалост, имали смо тешких ситуација, смртних случајева, изгубљених живота, младих мајки, породиља, трагедија и наш колега Ненад Максимовић је овде преминуо", подсетио је Ђукић.

Истиче да је било јако тешко, деспресивно, али мисли да је то сада све за нама.

Приоритети првог дана у зеленој зони 

"Од сутра ћемо почети са пацијентима с малигним болестима, карцином гуштераче. Имамо већ заказане пацијенте с карциномом панкреаса, жутице услед калкулозе, запаљенске упале депелог црева. Имаћемо сутра итекао шта да радимо, плус хитна служба која има осам, десетак операција, што је веома значајно за град Београд да се 'Мишовић' укључи ухирургију са скоро 40 хируга у граду и 150 постеља", нагласио је Ђукић.

Подсетио је да је тај клинички центар у 2019. години имао највише операција у историји, више од 15.000.

За две године у "Драгиши Мишовић" се родило највише беба. Како је истакао, од око 2.000 рођених, за две године је број скоро дуплиран, на 4.200 беба.

Није било баш све црно

Сматра да ипак није било све тако црно у претходне две године. 

"Било би добро да се наше жеље обистине и да завршимо с корона епизодом", очекује Ђукић.

Истакао је да се вратила емпатија према здравственим радницима, поштовање, поверење, све оно што се претходних деценија крунило, корупција, одједном је, каже, то нестало.

"Људи су радили као и у претходном периоду, заслужено су од државе признати, плате су дуплиране", истакао је Ђукић.    

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи