Читај ми!

Удовичић: Направљен компромис са вирусом за миран суживот

Командант Војне болнице на Карабурми, доцент Иво Удовичић, рекао је за РТС да је тешко говорити о крају пандемије када имате на дневном нивоу више од 2.800 заражених. Ово је период када се вирус прилагођава нама и ми њему. Ми смо стекли неку врсту колективног имунитета, и уз помоћ вакцинације смо направили неки компромис за миран суживот, рекао је Удовичић.

Крајем јануара Војна болница Карабурма је била пуна. Чим отпусте једног пацијента, приме другог. Средином фебруара смањује се притисак на њихову установу.

Командант Војне болнице на Карабурми, доцент Иво Удовичић, рекао је гостујући у Јутарњем дневнику да је епидемиолошка ситуација сада повољнија у његовој установи.

"Тренутно се на лечењу у ВБ на Карабурми налазе 52 пацијента, од тога осам у јединицама интензивне неге и углавном су то људи старије животне доби. Просек година је 75 и сви они имају пропратне болести", навео је Удовичић.

Према његовим речима, омикрон се у млађој популацији понаша као вирус грипа, тако да млађе популације нема у болницама, али се код старијих понаша као делта сој и погоршава њихово основно здравствено стање.

Апеловао је на све да сада морамо чувати старију популацију од коронавируса.

"За здравствено особље најтежи је био почетак пандемије јер се тада ништа није знало о вирусу, а ни о болести, а били смо сведоци слика из Италије и Шпаније и да здравствено особље страда", навео је Удовичић.

Како је истакао, у ситуацијама када се разболи здравствено особље, нема ко да лечи.

Када је реч о пацијентима, најтеже је било са делта сојем, када је умрло доста младих само зато што нису били вакцинисани.

"У шок-соби од августа до Нове године било је више од 40 младих људи, шесторо је умрло, а нико од њих није био вакцинисан", каже Удовичић.

Истакао је да нас је омикрон спасао од нас самих, оно што ми нисмо урадили вакцинацијом урадио је омикрон, који се у млађој популацији понаша као вирус, али у старијој не.

Очекује да ће лето бити мирно, али да се на јесен очекује скок броја новозаражених, када ће бити епидемијских таласа, али свакако ће стање бити боље него у претходне две године.

"Тешко је говорити о крају пандемије када имате на дневном нивоу више од 2.800 заражених на дневном нивоу. Вирус је врло интензиван. Ово је период када се вирус прилагођава нама и ми њему. Ми смо стекли неку врсту колективног имунитета, и уз помоћ вакцинације смо направили неки компромис за миран суживот.

Пандемија је показала оно што се знало – да анестезиолога нема довољно, а они су увек на ивици живота и смрти.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи