Читај ми!

Давидовић: Пацијенти код којих је пандемија одложила операције сада долазе у горем стању

Професор Лазар Давидовић, васкуларни хирург и декан Медицинског факултета у Београду наводи да пандемија на бројне начине негативно утиче на лечење не само васкуларних него и свих осталих болесника. Истиче да због одлагања операција на Клиници за васкуларну хирургију сада пацијенти долазе у горем стању.

Лазар Давидовић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да због оптерећености како просторних тако и кадровских капацитета ковид пацијентима нема могућности за адекватно и благовремено лечење осталих озбиљних пацијената.

"Вратимо се на васкуларну хирургију за коју сам компетентан. На нашој клиници већ две године не раде три него две операционе сале, значи, 60 до 70 одсто капацитета зато је одложено оперативно лечење не малог броја болесника. Они чије лечење је могло бити одложено прошле и претпрошле године сад долазе у далеко горем стању са једном комплекснијом ситуацијом које њихово лечење чини неизвеснијим", објашњава Давидовић.

Наводи да је одређен број њихових анестезиолога и сестра стално ангажован у Батајници.

"Затим, морамо водити рачуна о физичкој дистанци међу болесницима, па капацитети не могу бити попуњени. Дакле, на бројне начине ковид пандемија негативно утиче на лечење не само васкуларних него и свих осталих болесника, не смемо то заборавити", истиче гост Јутарњег дневника.

Повећан број вакцинисаних студената

Упитан како и у којој мери је пандемија утицала на извођење наставе на медицинском факултету декан Медицинског факултета Универзитета у Београду наводи да је она организована под посебним условима.

"Прошли семестар обележио је као главни догађај поновно враћање практичне наставе која је за студенте медицине од изузетног значаја. Организовали смо је под посебним условима. Та наша одлука је оправдана - студенти и наставници су задовољни, при чему није дошло до заражавања. То је пратила једна наша комисија у коју главну улогу имају два истакнута епидемиолога", објашњава Давидовић.

А, само смо, додаје он, последњих десет дана овог семестра који су се поклопили са последњих десет дана јануара у потпуности прешли на онлајн наставу јер смо тада у земљи, имали на дневном нивоу скоро 20.000 заражених.

"У понедељак је почео нови семестар, проф Попадић имунолог, иначе продекан за редовну наставу обавестио ме је да све протиче на најбољи начи у истом формату који смо увели још у октобру", наводи декан Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Истиче и да се повећаo број вакцинисаних и на прве две годинe факултета где је био нешто нижи него на завршним годинама, са чиме су, како каже, нарочито задовољни јер то олакшава организовање наставе. 

Нови модули на Медицинском факултету

Говорећи о новинама на факултету наводи да су уведени нови модули на докторским и академским студијама које би, оцењује он, требали да буду интересантни и за иностране полазнике.

"Затим, у фази су како бих рекао међународне сертификације две специјализације - из кардиологије  и васкуларне хирургије, што ће опет верујем привући стране студенте", објашњава декан Медицинског факултета Универзитета у Београду. 

Нови УКЦС разлог да млади лекари остану у Србији

Упитан шта мисли о новом Универзитетском клиничком центру Србије наводи да ће такве установе бити један од разлога да млади лекари остану у Србији.

"Завидим свима онима који ће тамо радити, а жао ми је што ћу ја тамо радити веома кратко. Такве установе биће један од разлога, по мени, да млади људи, млади лекари не одлазе у иностранство јер су услови рада неупоредиво бољи. Дакле, то неће бити значајно само за пацијенте биће значај но и за оне који тамо раде", истиче Давидовић.

Наводи и да се васкуларна хирургија за сада не пресељава.

"Велике хирургије  ће, како се то каже, ће то доживети за реци о две године, када се УКЦС сасвим заврши", наводи Давидовић.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи