Читај ми!

Србија има шансу за производњу РНК вакцина, ко би могао да је производи

Од укупног броја вакцинисаних људи на планети, тек нешто више од 12 одсто је из земаља трећег света. Због тога је Светска здравствена организација основала центар у Јужноафричкој Републици у коме су развили своју РНК вакцину против ковида. Идеја је да земље са ниским и средњим приходима саме производе РНК вакцине, како не би зависиле од богатих земаља. РНК технологија за производњу вакцине која је произведена у Јужноафричкој Републици биће подељена и са Србијом.

РНК вакцина први пут је почела да се истражује пре 15-так година и то је најсавременија генерација вакцина. Иако се примењују тек нешто више од годину дана, против ковида 19, стручњаци тврде да су безбедније од традиционалних.

"Ова вакцина се разликује јер не садржи додатне компоненте као друге вакцине и зато су безбедније у односу на оне традиционалне вакцине", каже проф. др Биљана Божић Недељковић са Биолошког факултета.

У производњи је данас много тога аутоматизовано, што, сматрају стручњаци, доприноси безбедности. Ипак, без људи се не може јер неко све мора да контролише.

"Када се смање кораци и учешће људског фактора у производном ланцу вакцине који може да изазове проблем, повећаће се безбедност", објашњава Божић Недељковић.

То значи да се током производње РНК вакцине комбинују само три компоненте, што је мање него код осталих. Мана је краће дејство. За исто време могу да се произведу много веће количине РНК вакцине, у односу традиционалне.

"Ако говоримо о тим старим вакцинама за неке количине је било потребно и до неколико месеци да се направе, а за исту количину РНК вакцина потребно је чак две до три недеље само", истиче професорка Билошког факултета.

РНК вакцине се чувају на ниским температурама, обично до минус осам степени. Код нас се вакцине праве у Институту "Торлак", али само традиционалне.

Да ли би ту могле да се производе и ове најсавременије, екипа РТС-а није добила одговор од те институције.

"Ту технологију не знам да ли имамо и да ли ћемо је усвојити брзо јер је нова и компликована технологија. Не знам да ли би могли јер вероватно да имамо стручњаке, али потребан је неко са искуством да то зна", поручује епидемиолог Радмило Петровић.

Већина опреме која се користи за производњу свих вакцина суштински је иста, термостати, фрижидери, различити филтери, али је за најсавременије технологије потребан обучен кадар.

Петровић истиче да нешто од те опреме сигурно има институција која је до сада производила вакцине јер термостат је термостат, али највећи проблем ће бити обучити људе и наћи добар људски кадар за то.

Једине вакцине које користе РНК технологију су Модернине и Фајзерове, а стручњаци кажу - једино добро што је пандемија донела јесте употреба РНК вакцине.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи