Читај ми!

Епидемијска ситуација повољнија, али несигурна – пандемија није готова упозоравају епидемиолози

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.896.575 случајева коронавируса, а тестиран је 8.688.491 узорак. Од последица заразе преминуло је 15.010 особа. Проценат смртности је 0.79 одсто, објављено је на сајту covid19.rs.

Епидемијска слика нешто је боља, смањен је број новозаражених и редови испред ковид амбуланти су нешто мањи, али је број преминулих и даље висок.

Према последњем пресеку, коронавирус је потврђен код још 4.388 особа, од 18.037 тестираних узорака. Од последица заразе преминула су 52 пацијента.

Наставља се благи пад броја људи у ковид болницама, хоспитализована су 3.260 пацијента, а 129 је на респиратору.

Епидемиолози упозоравају да пандемија није готова те да нема места опуштању. Истичу да треба наставити са вакцинацијом.

Проф. др Владислав Вукомановић, заменик директора Института за мајку и дете, рекао је за РТС да очекује смиривање епидемијске ситуације и да све иде у добром правцу.

Према његовим речима, у Институту за мајку и дете тренутно се налази осморо даце на ковид одељењима и троје и на интензинвној нези, од којих је двоје на механичкој вентилацији.

Сматра да треба наставити са вакцинацијом одраслих, јер, како каже, као што је пандемија надолазила тако ће се и стишавати. 

Светска здравствена организација одобрила је Србији приступ технологији за производњу РНК вакцина.

"На Србији, до сада првој и јединој земљи европског региона одабраној за трансфер РНК технологије, велика је одговорност", рекао је директор СЗО за Србију и регион Фабио Скано. 

Институт за судску медицину у Београду добио је безбедну обдукциону салу и услове да се раде обдукције умрлих због или са ковидом 19.

Професорка Татјана Атанасијевић рекла је за РТС да овог момента могу да почну да раде обдукције. То је једини несумњиви начин утврђивања узрока смрти без дилеме, нагласила је професорка Атанасијевић.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи