Читај ми!

Др Динић: Увек када се појави нека пошаст – ту су надрилекари и алтернативне методе лечења

Запослени у здравству паралелно се боре на два фронта: и за ковид и за нековид пацијенте. Директор Лекарске коморе Србије Милан Динић рекао је за РТС да је покренут поступак против 18 лекара због "ивермектина" и да увек када се појави нека пошаст, појаве се алтернативне методе лечења. Апелујемо да сви поштују савете званичне медицине и да се избегавају експерименти, каже доктор Динић.

Од најновијих лекова за лечење ковида 19, преко неопходне опреме и медицинског материјала, вакцина, до нових болница, пандемија која траје две године на најтежи начин показала је свима нама колико је значајно улагање у здравствени систем.

Милан Динић, директор Лекарске коморе Србије, рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да када је здравство у питању, све оно што су лекари изнели последњих година је изузетно.

"Држава и Министарство здравља, и пре него што је све почело са ковидом, препознали су потребу за инвестицијама у здравство, постављен је темељ, успело се у томе да се зида, да се добију нове установе, да запослимо нове колеге, да се побољша статус наших колега, да статус лекара у друштву буде онакав као што заслужују", рекао је Динић.

О дефицитарним гранама

"Пре двадесет година, када сам уписао медицину, радило се и градило, дочекали смо крај свега тога, све колеге које се буду запослиле имаће прилику и могућност да раде у тим условима са опремом према светском тренду у медицини", каже Динић.

Према његовим речима, императив је запошљавање колега и Лекарска комора је одувек инсистирала на томе да лекари када заврше медицину на неки начин имају могућност да раде. То је нешто што је недостајало раније.

"Имали смо замрзнуте специјализације, то је геп који је настао. Све дефицитарне специјалности – анестезиолози, патолози – видели смо сада колико су битне и значајне. Сав оперативни програм је везан за хирургију, анестезију, додатно ће бити мотивисане колеге да специјализирају ту област", објаснио је Динић.

Друге ствари морају да чекају

Динић каже да сви знамо шта је корона и како се против ње борити, али велики део редовног програма рада здравственог система буде заустављен оваквим пиковима па друге ствари морају да чекају.

"Били смо близу тога да се листе чекања скраћују, апелујемо на грађане: лечићемо све људе и вакцинисане и невакцинисане, али нема потребе да дођемо у овакву ситуацију када имамо вакцину која је дата у милијардама доза и евидентно је да она функционише, нема разлога да неко бира да буде болестан две недеље или да буде на респиратору", подвукао је Динић.

Било је примера када струка није саветовала вакцину.

Динић указује да су тешке две године за нама и да су медији извештавали колико се појавило надрилекарства увек када се појави нека пошаст, појаве се алтернативне методе лечења, па се апелује да сви поштују савете званичне медицине и да се избегавају експерименти.

Динић каже да је против 18 лекара покренут поступак због лека "ивермектин", што је добило и судски епилог. Лекарска комора јавно се оградила од тога.

Помоћ породицама лекара 

Ковид је угасио многе животе међу здравственим радницима.

Динић истиче да постоји иницијатива за помоћ лекарима. Током претходне две године Лекарска комора је са више од 120 милиона динара помогла породицама лекара оболелих од ковида.

"Тражимо сваки други начин да помогнемо свима који су угрожени, али је важно да не причамо само о лекарима преминулим од ковида већ и од других болести", каже Динић.

Говорећи о приоритету улагања у наредном периоду, Динић каже да ће се тај тренд наставити.

"Све започето пре короне, као пројекти дигитализације здравства, промењени су закони, то ће се наставити. Успорило се током ковида, али настављамо једнаким интензитетом да поправимо све што се може поправити", закључио је др Динић.

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи