Читај ми!

Поповић: Преговарамо са руским партнерима да се у Србији производи назална вакцина против ковида

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић oчекује да би у Србији, поред вакцине "спутњик лајт", могла да почне и производња назалне вакцине, која, како наводе руски стручњаци, пружа 100 одсто заштите од коронавируса ако се прими заједно са обичном вакцином.

Ненад Поповић је за Танјуг рекао да су у току преговори са Институтом Гамалеја о производњи вакцине "спутњик лајт" (која се даје у једној дози) и да се у марту или априлу очекује долазак директора тог московског института Александра Гинзбурга.

"Разговараћемо и о производњи назалне вакцине која ће се давати као спреј, а већ су је примили бројни политичари, привредници, глумци, певачи и показала је изванредне резултате", рекао је министар за иновације.

Поповић додаје да се очекује да ће до краја априла или маја бити завршена сва истраживања у вези са назалном вакцином и да ће почети производња, након чега ће Србија моћи да се договори о њеној потенцијалној производњи.

Очекује да ће се створити услови, када почне производња назалне вакцине, да Србија купи одређену количину.

"Сигуран сам да ће резултати истраживања бити добри и да ћемо имати могућност да ту вакцину производимо и овде", рекао је Поповић, који је подсетио да је Институт Торлак до сада произвео близу два милиона доза спутњика В, што је, како је додао, велики технолошки скок за Србију, Институт и све који се баве развојем, истраживањем и производњом.

Почетак изградње Центра за нуклеарне технологије до краја године 

Поповић је рекао да очекује да до краја године почне изградња Центра за нуклеарне технологије, посвећеног медицини, дијагностици и лечењу онколошких болести.

"Центар ће бити нови елемент у грађењу мозаика, којим ће Србија имати најбоље здравствене услуге, а наши грађани најбољу дијагностику, као они у Америци, ЕУ", рекао је Поповић и додао да ће тај центар, најмодернији у Европи, бити заједнички пројекат Владе Србије и највеће руске корпорације "Росатом", лидера у лечењу онколошких болести.

Нагласио је да ће центар користити и сви домаћи универзитети, посебно они који се баве нуклеарним технологијама и истраживањима нових материјала.

Мађарска и Бугарска су, како каже, већ изразиле жељу да њихови научници и истраживачи буду корисници центра.

Министар је нагласио да ће изградња почети до краја године, уз подршку најбољих стручњака из Русије и да ће трајтати три-четири године.

"Биће то велики скок за Србију и у научно-истраживачком свету и медицинском, пре свега у лечењу рака", рекао је Поповић и нагласио да ће до краја августа бити готова студија која ће дати тачне подакте о потребним финансијским средствима.  

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи