Читај ми!

Број оболелих од ковида стагнира, да ли ће празници доћи на наплату

Епидемијска ситуација је нешто повољнија, али стручњаци упозоравају да постоји могућност да ће број оболелих од ковида порасти после празника.

Тренутно се у Србији бележи пад новозаражених, али се не смањује број пацијената на болничком лечењу, респиратору и број преминулих.

Судећи по подацима, полако излазимо из максимума тренутног таласа епидемије. Мањи су редови испред ковид амбуланти.  

Директор Дома здравља "Савски венац" Зоран Бекић рекао је за РТС да је вакцинација у Србији и даље успорена, да ковид бројеви јесу нешто мањи, али и даље постоји велики притисак на примарну здравствену заштиту.

Ако смо пред распуст имали од двадесет петоро до двадесет осморо позитивне деце, тај број је сада од три до пет, што су, како истиче, сјајни ефекти мини-распуста. 

Међутим, од 21. фебруара у свим основним и средњим школама у Србији примењиваће се први модел наставе, односно ученици ће наставу похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа

Повољна је ситуација и у КБЦ Звездара. Примаријус др Дејан Траилов, начелник Клиничког одељења за геријатрију КБЦ Звездара, рекао је за РТС да је број хоспитализација такав да та установа није имала потребе да се враћа у ковид систем.  "Ми смо пет пута улазили или излазили из ковид система, и ово је два и по месеца да можемо да радимо на нормалан начин", рекао је доктор.

Кроз КБЦ Звездара је, каже, прошло између седам и осам хиљада ковид пацијената. "Новембaр и децембар су били веома озбиљни и у сваком таласу je било тешких пацијената, све интензивне и полуинтензивне неге су биле пуне", рекао је доктор Траилов.

"Велика разлика је у клиничкој слици код старијих и млађих пацијената, код вакцинисаних и невакцинисаних и то могу одговорно да тврдим. Видео сам и једне и друге", рекао је доктор Траилов.  

 

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи