Читај ми!

Бекић за РТС: Мањи број заражене деце, мини распуст дао сјајне ефекте

Директор Дома здравља "Савски венац" Зоран Бекић рекао је за РТС да је вакцинација у Србији и даље успорена, да ковид бројеви јесу нешто мањи, али и даље постоји велики притисак на примарну здравствену заштиту. Ако смо пред распуст имали од 25 до 28 позитивне деце, тај број је сада од три до пет, што су, како истиче, сјајни ефекти мини распуста.

На прагу смо треће године борбе са епидемијом ковида 19. Тренутно се у Србији бележи пад новозаражених, али се не смањује број пацијената на болничком лечењу, респиратору и број преминулих.

Судећи по ковид бројевима, полако излазимо из максимума тренутног таласа епидемије. Мањи су редови испред ковид амбуланти. 

Директор Дома здравља "Савски венац" Зоран Бекић рекао је за РТС  да се налазимо у петом таласу, бројеви јесу нешто мањи, али и даље постоји велики притисак на примарну здравствену заштиту.

"Ако смо у јануару имали преко 350.000 инфицираних особа, у фебруару готово 200.000 - тај тренд неког пада од око 20 одсто постоји у Дому здравља Савски венац", каже др Бекић.

"У јануару смо имали између 520 и 650 прегледа, тај број је сада 480, пада и број првих прегледа, са јануарских 250 спустио се на 150 до 180", додао је Бекић.

Према његовим речима, број позитивних пацијената у односу на прве прегледе, који је у јануару било и 70 одсто, сада је спуштен на 40 одсто.

Ефекти распуста 

Бекић каже да се смањује број инфициране деце.

"Ако смо пред распуст имали 25 до 28 позитивне деце, тај број је сада од три до пет, што су сјајни ефекти распуста", каже др Бекић.

Говорећи о томе колико се пацијената пошаље у болницу, Бекић је рекао да се дешава да и неколико дана никога не пошаљу у болницу.

"Забрињава број умрлих особа, то су пре свега старије особе. У амбулантама најчешће виђамо младе и радно способно становништво, а обично невакцинисане старије особе имају теже клиничке слике", истакао је Бекић.

Србија је обезбедила све много боље него друге европске државе, каже он.

Успорена вакцинација 

Др Бекић упозорава да је вакцинација и даље успорена у Србији.

"Дневно у последњих седам дана се апликује између 1.000 и 3.500 доза, првих између 150 и 400, других између 200 и 800, трећих између 500 и 2.000. У претходних седам дана смо апликовали 13.850 доза", рекао је др Бекић.

Шта након "стелта"

Доктор Бекић каже да ћемо врло брзо видети шта нас чека, јер је тешко дати прогнозу у вези са короном.

"Да ли ће доћи стелт, омикрон или неки други сој,  који ће можда повећати број инфицираних, то ћемо да видимо у наредном периоду", напомиње Бекић.

"Једино право оружје је вакцина, која је доступна. Они који то нису учинили нека разимсле још једном и нека то ураде", закључио је доктор Зоран Бекић.   

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи