Читај ми!

Докторка Мијатовић: Омикрону не треба веровати, а делта сој још увек присутан

Пандемијска ситуација је забрињавајућа, а на број пацијената позитивних на ковид утицали су мутације и брже ширење вируса, протекли празници и зимски распуст, изјавила је пнеумофтизиолог из Градског завода за плућне болести и туберкулозу у Београду Катарина Мијатовић.

Катарина Мијатовић је, у емисији "Магазин" на Првом Првог програма Радио Београда, објаснила да се повећан број заражених, који је последњих дана забележен, очекивао идућег месеца.

"У Градском заводу за плућне болести и туберкулозу последњих дана се у просеку и на дневном нивоу прегледа између 300 и 500 пацијената од којих су готово сви позитивни, али и са клиничком сликом која не захтева увек хоспитализацију", каже докторка Мијатовић.

Прецизира да су симптоми са којима се пацијенти јављају у поседње две или три недеље блажи, да су концентрисани у горњим дисајним путевима и да су доминантни: бол у синусима, запушен нос, цурење из носа, јак бол у грлу, кашаљ који долази из грла и температура.

Наведени симптоми, истиче докторка Мијатовић, указују да је омикрон сој доминантан, да се брже шири и наводи да у мањем броју има пацијената са тежом клиничком сликом – упала плућа, која имплицира да је присутан и делта сој.

"Од свих до сада постојећих варијанти коронавируса делта је најопаснија за плућа", констатује докторка Мијатовић.

Агресивност тог соја – који је дуго присутан, она илуструје подацима да је скоро једна трећина пацијената са симптомима делте развила упалу плућа.

Од омикрон варијанте, према тренутним подацима, чешће оболевају мушкарци, старости између 30 и 50 година. Проценат невакцинисаних и вакцинисаних пацијената је идентичан – 50 одсто.

Иако је примање вакцине ствар личног избора, докторка Мијатовић истиче значај вакцинације, јер она за разлику од короне, не оставља последице.

"Лечење антибиотицима на своју руку, појава је која отежава лечење ковид позитивних пацијената", напомиње докторка Мијатовић.

Појашњава да се тиме клиничка слика може "замаскирати", неки симптоми могу привремено постати "невидљиви"... Осим тога, вирусне инфекције не лече се антибиотски, поручује докторка Мијатовић.

Пнеумофтизиолог Катарина Мијатовић сматра да, независно од мера Кризног штаба, сваки појединац треба да покаже стрепен личне одговорности који подразумева и сопствену, али и заштиту других. Потребно је носити маску, држати дистанцу, избегавати масовна окупљања – посебно у затвореном простору.

"Неопходно је поштовање противепидемијских мера, јер морамо да живимо, радимо, производимо, деца би требало да иду у школу", каже докторка Мијатовић.

Истиче и да се, упркос блажим клиничким сликама које су карактеристичне за омикрон, не смемо опуштати. Пре свега због податка да је готово 50 одсто од броја тестираних позитивно на коронавирус, али и чињеница да међу здравственим радницима има доста заражених што отежава услове рада здравствених установа.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи