Читај ми!

Због болног грла и кијавице не треба пити антибиотике, не узимати их на своју руку

Зашто лекари за лечење ковида некоме прописују антибиотике, а некоме препоручују само мировање код куће? Протоколи су ту, кажу лекари, али не може свако да буде лечен на исти начин, јер су људи различити.

Код неких се појављују алергије на извесне лекове, поједини имају придружене хроничне болести, па при прописивању терапије треба бити опрезан. Са променом протокола, мењао се и начин лечења. Сада се у терапије све више укључују антивирусни лекови, које до сада нисмо имали.

"Раније се давала антикоагулантна терапија свим људима који су позитивни, сада се то променило. Код људи који немају упалу плућа, који немају придружене болести и поремећај коагулације, дубоковенске тромбозе од раније, њима се не даје и то је став хематолога. Пацијенти који су раније лечени том терапијом сада су добро и немају разлога за бригу. Пацијенти који су сада позитивни могу да буду срећни, јер је протокол све бољи и бољи", објашњава доктор Стефан Тубин из ковид амбуланте Дома здравља "Стари град".

Данима су у ковид амбулантама гужве. Више од половине прегледаних и тестираних је позитивно. Лекари тврде да највећи број пацијената има симптоме сличне онима које изазива омикрон, али да због тога не треба превише бринути.

"Уколико имају запушен нос, користе се деконгестиви, уколико имају температуру, скида се антипиретицима, уколико имају главобољу и болове у зглобовима, користе се аналгетици. Код људи за које проценимо да могу да развију тежу клиничку слику, укључујемо антивирусне лекове који су доступни у овој амбуланти", наводи докторка Снежана Калабић из ковид амбуланте Дома здравља "Савски венац".

Све већи број оних који долазе на преглед већ пије антибиотике

Антибиотици углавном не би требало да буду терапија пацијентима који су заражени омикроном. Могу се давати особама са упалом плућа и повећаним бројем леукоцита, а то процењује искључиво лекар. Не би требало да болно грло или кијавица буду повод за узимање антибиотика, али је данас, тврде лекари, све већи број оних који долазе на преглед и наводе да га већ узимају.

"Већина њих долази када су већ почели да пију неку антибиотску терапију, а како неко у кући већ има антибиотик, то је друго питање", истиче докторка Калабић.

На своју руку могу се узимати витамини, чајеви са медом, воће, поврће и што више воде. Са овим се слажу и у Институту за фармакологију Медицинског факултета у Београду.

"Антибиотици никако не иду код ове инфекције, сем ако су повећани леукоцити и то гранулацити. Треба пити три литра течности: од лимунаде, цеђених сокова, воде, чајеви, али не сви", каже професорка Љиљана Гојковић Букарица из Института за фармакологију Медицинског факултета у Београду.

Некада и храна буде лек

Професорка додаје да се омикрон не мора увек лечити лековима. Некада је и храна лек, каже, додајући да на то често заборављамо.

"Идеална је кокошија супа зато што је врућа, испарава, а у себи има поврће и све електролите", наглашава професорка Гојковић Букарица.

Грађани не би требало да брину због тога што су некада од ковида лечени лековима који се данас све мање примењују. Промењен је протокол, па и терапије, али свако је лечен на прави начин.

Антибиотике не треба узимати ако их не пропишу лекари, који се према овом вирусу углавном односе као према вирусу грипа, али опрезно, јер сваки пацијент је прича за себе.  

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи