Читај ми!

Може ли лекар у приватној ординацији да отвори боловање због ковида и колико кошта преглед

Број заражених је далеко већи, него што су редови испред ковид амбуланти, верују епидемиолози. Многи се и не јављају лекарима, ако имају благе симптоме. Они који морају у ред, знају која је то мука. Многи су због тога отишли код приватника на преглед. Колико их је то коштало и да ли приватници могу да пропишу боловање?

У приватну ординацију или у ковид амбуланту дома здравља? Једно не искључује друго.

"Прво сам ишла приватно, видела да је позитван тест па сам онда ишла у државну. Све су овде урадили, стварно све, гужва јесте била, провела сам неколико сати, али добро је, то је лакши облик, добро сам прошла", каже једна пацијенткиња.

Прегледи се код приватника заказују, углавном истог дана по пријави кол центру.

"Оно што им ми иницијално нудимо јесте преглед лекара опште медицине и основне лабораторијске анализе као што су крвна слика и ЦРП. На основу тога лекар ће урадити даљу евалуацију пацијента и на основу његове клиничке слике и добијених резултата, проценити да ли је пацијенту потребна нека даља дијагностика", каже Јелена Тонић из "Медигрупа".

Преглед, крвна слика и антигенски тест коштају око 6.000 динара и за сада нема законског основа за рефундацију. У приватним здравственим установама се могу урадити и остале анализе, осим пи-си-ар теста.

"Ми спроводимо антигенско тестирање у нашим микробиолошким лабораторијама и ми сваког дана достављамо Заводу за јавно здравље извештаје о броју позитивних пацијената са њиховим подацима тако да претпостављам да они даље процесуирају те податке", каже Тонићева.

Ипак, не може се све завршти код приватника. Подаци о позитивном антигенском тесту неће ући у зелени сертификат, а и боловање може да отвори искључиво изабрани лекар из дома здравља.

"Пацијенти када донесу позитиван антигенски тест из приватне установе, ми њима са тим позитивним тестом отварамо боловање, значи ми можемо са тим тестом да унесемо дијагнозу, битно је само да донесу на увид тај папир. Међутим оно што је проблем, ти пацијенти не могу да добију зелени сертификат, значи тај антигенски тест ако је рађен приватно неће бити у државној евиденцији", каже др Стефан Тубин из Дома здравља "Стари град".

Недавно су скраћени периоди обавезне изолације, па болесни сада не смеју на посао намање 7 дана. Боловање може бити продужено у зависности од симптоима и општег стања пацијента. Нове препоруке и за контакте.

"Изолација мора бити кућна, значи ти људи нису радно способни, не смеју напуштати кућу, они који раде морају доћи овде да им се отворе мере изолације, да се отвори боловање на изолацију, ако не добију никакве сиптоме у тих пет дана могу се јавити свом изабраном лекару да им се затвори то боловање под изолацијом", каже др Тубин. 

Иначе, у ковид амбуланти ДЗ Стари град само за једна сат прегледа се око 30 пацијената. У једној приватној здравственој установи дневно буде око 500 суграђана са симптомима ковида.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи