Читај ми!

Србија, сваки други тестиран позитиван, карантин седам дана; У Француској за дан пола милиона оболелих

У Србији се бележи највећи број новозаражених од почетка епидемије, а скоро сваки други тестирани је позитиван на коронавирус. На болничком лечењу је више од 2.500 људи, а на респираторима 109 пацијената. Новом уредбом кућна изолација за заражене скраћена је на седам дана.

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији потврђен код још 18.006 особа од тестираних 39.740 узорака. Од последица заразе преминуло је још 26 људи.

Проценат позитивних међу тестираним узорцима је 45,3 одсто, што значи да је заражен скоро сваки други тестирани.

Директорка Ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да када бисмо насумично тестирали, сваки други би био позитиван на корону.

Директор Дома здравља "Савски венац" др Зоран Бекић навео је за РТС да ако настави да расте број инфицираних и редови испред ковид амбуланти буду све већи, размишља се и о отварању ковид амбуланте на Сајму.

Влада Србије усвојила је измене Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19. Између осталог, измене обухватају скраћивање кућне изолације за заражене на седам дана, након чега се јављају на преглед лекара у ковид амбуланту, а изолација се прекида без тестирања.

Уколико особа има примарну или секундарну имунодефицијенцију, упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштите.

Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите се тестирају пи-си-ар тестом након кућне изолације у трајању од седам дана и враћају се на посао уколико је пи-си-ар резултат негативан. У случају позитивног резултата пи-си-ар теста, остају у изолацији до 10 дана када се изолација прекида без тестирања.

Измењене су и цене тестирања, па је висина накнаде за пи-си-ар тестирање на лични захтев 6.000 динара, а антигенско тестирање 1.800 динара.

Промењена је и дужина трајања карантина за особе које су биле у блиском контакту са оболелом особом. Мера карантина у кућним условима за све идентификоване блиске контакте ковид 19 случајева спроводи се у трајању од пет календарских дана од момента последњег контакта. Након истека пет дана, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести, карантин се прекида без тестирања.

Сви контакти којима је прописана мера карантина су у обавези да се до истека десетог дана од дана последњег контакта са ковид 19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске типа N95 увек када се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору). 

Од мере карантина након блиског контакта са оболелим су изузете све особе које испуњавају најмање један од следећих критеријума: доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине, доказ о прележаном ковиду 19, позитиван резултат серолошког тестирања на SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG) урађен у некој од лабораторија у јавном власништву, не старији од 90 дана од дана узорковања.

Особе које су изузете од мере карантина из наведених разлога су у обавези да се до истека десетог дана од дана последњег контакта са оболелим строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске типа N95).

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи