Читај ми!

Који је главни пут изласка из ове ситуације, др Тркуља о томе шта је омикрон показао

Председник Удружења произвођача иновативних лекова Бојан Тркуља рекао је за РТС да се, без обзира на то што омикрон донекле заобилази имунитет вакцинисаних или оних који су прележали ковид-19, показало да вакцинисани имају знатно блажу клиничку слику болести, и то је главни пут изласка из ове ситуације.

"Модерна" најављује комбиновану вакцину против ковида и грипа, Фајзер вакцину против омикрон соја до марта, Индија мисли да ће до исте вакцине доћи за месец, месец и по дана.

Терапијски протокол у Србији за лечење ковида 19 промењен је још једном. У ковид амбулантама – терапија у зависности од клиничке слике, од витамина до неколико врста лекова.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Бојан Тркуља, председник Удружења произвођача иновативних лекова рекао је да смо сведоци да последњих дана епидемијски бројеви стижу до рекордног нивоа, омикрон почиње да улази у захват, и није оптимиста што се тиче прогнозе.

Тркуља каже да има оптимистичких навода да би ово могао да буде почетак краја пандемије – омикрон даје такву клиничку слику да нема пнеумоније, али број оболелих је толико велики да се оптерећује здравствени систем.

Битно је да без обзира на то што је показао да донекле заобилази имунитет, било оних који су прележали корону било вакцинисаних, вакцинисани имају значајно блажу клиничку слику и то је главни пут изласка из ове ситуације, објашњава Тркуља.

Крајем децембра у САД су изашли подаци који показују да је разлика у оболевању оних са три дозе вакцине и невакцинисаних 10 пута, а разлика у смртности 60 пута, наводи Тркуља.

Треба се вакцинисати, поготово они који су на неки начин ризична категорија, истиче Тркуља.

Нови лек и протоколи лечења

Према његовим речима, наука напредује и покушава да се ухвати укоштац са пандемијом.

"Добићемо нове верзије вакцина током године, нико не треба да чека те вакцине, ако треба да се вакцинишите урадите то одмах. Оног момента када се појаве још ефикасније вакцине биће разлога, тим пре да се вакцинишу ризичне групе пацијената", каже Тркуља.

Терапије у лечењу

Тркуља истиче да добро стојимо када је у питању терапија против ковида, имамо на располагању неке од лекова који су у протоколима само код неких од најразвијенијих земља.

"Добијамо и Фајзеров лек почетком године, следећа ствар је лек Астра-Зенеке као превентива код оних који не могу да се вакцинишу", подвукао је Тркуља.

Наука ће наставити да ради, борићемо се али и појединци треба да преузму одговорност, вакцинација је најбољи начин да се заштитимо од најтежих облика болести, поручио је Тркуља.

О лековима на своју руку

Тркуља каже да не треба узимати лекове на своју руку, независно од ковида. Само лекар или фармацеут треба да вам препоруче лек, све остало што се узимате сумњивим каналима – питање је како је лек био чуван у сумњивим транспортима док није дошао до вас, каже он.

Подсећа да Агенција за лекове даје одобрење за терапије када је ковид у питању, ако не верују агенцији, поручује грађанима да увек могу да виде каква је ситуација у другим земљама.

"Наша земља се труди да следи протоколе и треба да покажемо одговорност и да се трудимо да радимо како нам кажу лекари", закључио је Тркуља.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи