Читај ми!

Тиодоровић за РТС: Већина мисли да је ово силазна фаза пандемије, највећи удар на амбулантама

Ако узмемо у обзир да ћемо највероватније, за разлику од прошле године, имати појаву грипа, било би добро да макар две до три наредне недеље у школама буде примењена онлајн настава, рекао је за РТС доктор Бранислав Тиодоровић након седнице Кризног штаба.

Доктор Бранислав Тиодоровић каже да су на данашњој седници Кризног штаба јединствено одлучили о скраћењу времена самоизолације на седам дана, с тим да онај који је седам дана био у изолацији мора да се тестира да би могао да настави свој посао, што је бесплатно за здравствене раднике.

Тиодоровић каже да они који буду праћени на 10 дана, могу без тетсирања да се врате на посао, ако нема симптоматологије.

Такође, цена тестова је смањена са 9.000 на 6.000 динара за пи-си-ар и са 3.000 на 1.800 динара када је у питању антигенски тест.

"Мислим да смо око тога били сагласни и да је медицински део Кризног штаба испоштован. Такође, добра ствар је што је и локална самоуправа схватила колико је ово озбиљна ситуација, па је забранила неке скупове по земљи", каже Тиодоровић.

Како ће изгледати повратак ђака у школске клупе? Којој одлуци смо ближи, настава онлајн или уживо?

- Ако узмемо у обзир да ћемо највероватније имати, за разлику од прошле године, грип, свакако би било добро да макар две до три наредне недеље буде онлајн настава та која ће се примењивати.

Расте број заражених, а међу њима је све више здравствених радника. Колико их је у овом тренутку заражено?

- С обзиром на омикрон сој који је са изузетно високом вируленцијом и стопом заражавања, има их више него раније. Тренутно је око 10 одсто на територији целе Србије. Треба очекивати да ће тај број расти.

Сада је највећи притисак на ковид амбуланте, да ли се размишља о прерасподели кадра из болница?

- Мислим да највећи део домова здравља упева то да покрије, уз велике напоре и изузетно тежак посао. Овога тренутка је на ковид амбулантама удар. У датом моменту, што ће се процењивати од стране министарства и руководилаца здравствених установа, доћи ће до могуће прерасподеле.

Да ли је омикрон продужетак или финале утакмице са короном?

- Изгледа да већина мисли управо тако, да је ово ипак силазна фаза, да води ка решењу које сви очекујемо - да ова болест постане сезонска болест као грип и да ћемо се, ко зна када, са њом растати, али у сваком случају ће бити много лакше него што је сада.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи