Читај ми!

Имунолог Сергеј Томић: Опрез са омикроном, нема довољно података да изазива блажу клиничку слику

Нагли пораст броја новозаражених од короне је очекиван и логичан због чињенице да су дозвољена окупљања током новогодишњих празника, оценио је за Први програм Радио Београда имунолог и биолог др Сергеј Томић из Института за примену нуклеарне енергије.

Навео је да се не може са сигурношћу рећи која је варијата вируса у Србији доминантна, али је извесно да су најзаступљенији активни сојеви омикрон и делта.

Подаци показују да се Омикрон сој, 3 до 6 пута брже шири од Делта соја, што и доприноси развоју пандемије. Томић истиче да се нови сојеви јављају на дневном нивоу, и да се неки од њих запазе тек када се прошире у популацији.

Научни сарадник ИНЕП-а објашњава да Омикрон има значајно више мутација и да због тога лакше заобилази "прву линију одбране", односно неутралишућа антитела стечена претходним заражавањем или вакцинацијом. Због тога се и не може искључити поновно заражавање, али са блажом клиничком сликом која, генерално, зависи од укупног имунског одговора организма.

Упркос појединим подацима који показују да омикорн варијанта чешће напада горње дисајне путеве, односно да ређе изазива упалу плућа, Томић упозорава на опрез јер - како каже, нема још довољно научних података који би могли да укажу на тежину клиничке слике особа заражених тим сојем.

Посебно, јер би требало имати у виду да Омикрон не мора да изазове лакшу клиничку слику код свих позитивних особа.

Томић каже да о делтакрон варијанти корона вируса тренутно нема много података - не зна се да ли је то прави сој или грешка у интерпретацији секвенцирања. Наглашава да је, у том смислу, важна провера поузданости информација.

"Даљи ток пандемије се не може предвидети - очекује нас, и према информацијама СЗО, неизвестан период у коме је важно да сваки појединац брине о сопственом здрављу - пре свега кроз придржавање и поштовање мера и вакцинацију", закључује др Сергеј Томић у емисији Магазин Првог програма Радио Београда, уз уверење да ће и ова година ће бити у знаку борбе против Короне.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи