Читај ми!

Др Удовичић за РТС: Лекари нису плаћеници фармацеутске индустрије, видимо да вакцина ради

Командант Војне болнице Карабурма, др Иво Удовичић, каже за РТС да има назнака да се повећава број хоспитализованих пацијената и да ће се тај број повећавати.

Др Иво Удовичић рекао је у Београдској хроници да ће број новозаражених бити значајно већи већ колико сутра и прекосутра.

"Очекујемо масовније пријеме у болницу од сутра. Сигурно ћемо имати велики број пацијената. Ми знамо да омикрон сој не даје велики проценат хоспитализације, али и знамо да имамо нижу стопу вакцинисаних и да је делта сој ту, као и да је наша популација старија", рекао је Удовичић.

Напомиње да немају податак да имају пацијенте са омикрон сојем.

"Ми пратимо клиничку слику и лечимо на основу тога. Знамо да омикрон даје лакшу клиничку слику. Оно што је нама отежавајућа околност је да смо значајно мање вакцинисани и не знамо како се омикрон понаша у невакцинисаним особама. Тек очекујемо то да видимо и да видимо колико ће заражених омикроном захтевати хоспитализацију", нагласио је Удовичић.

Највећи проблем ће, додаје, осетити здравствени систем.

"Ми већ две године живимо у два паралелна света. Велики проблем је када испадне један човек и један лекар. Ми ћемо имати очекујемо и до 30 и 40 одсто заражавања. Без обзира на то што смо вакцинисани, они који ће бити заражени ће морати у изолацију", истакао је Удовичић.

Наводи да они који раде у црвеним зонама, нису плаћеници фармацеутске индустрије.

"Ми знамо и видимо колико је вакцина ефикасна на примеру наших пацијената. Ми смо у ковид болници имали преко 50 пацијената млађих од 50 година у јединици интензивне неге, имали смо шесторо преминулих и нико није био вакцинисан. Кад умре млада особа, то је нама најтеже. Они се покају сви што се претходно нису вакцинисали. Немамо вакцинисаних млађих од 50 година у јединици интензивне неге", рекао је Удовичић.

Ми, наводи, других лекова немамо сем вакцине.

"Ниједан лек није ефикасан као вакцина. Кад год примите вакцину, добро је. И увек је боље примити вакцину него жив вирус. Прву дозу када примите треба две недеље да се развију антитела, а за те две недеље морате мало и да се чувате. Вакцина младе људе 100 одсто штити од смрти и тежих форми болести и инвалидитета. Старије не штити, њихов имунитет је стар и зато је још већа одговорност на младим људима. Нама је пуна болница старих особа, неко је њима донео вирус у кућу", казао је др Удовичић.

Наводи да лекари већ две године не знају за празнике и годишње одморе.

"И нама се увек, због наше неодговорности, догоди нешто непредвиђено када планирамо одморе", закључио је др Удовичић.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи