Читај ми!

Карантин у Србији скраћен са 14 на 10 дана

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" усвојио је измене мера које се односе на скраћење трајања карантина у кућним условима за блиске контакте ковид 19 позитивних особа са 14 на 10 дана, као и измене критеријума за изузеће од мера карантина после блиског контакта.

Мера карантина у кућним условима за све идентификоване блиске контакте ковид 19 случајева спроводи се у трајању од 10 календарских дана од момента последњег контакта, објављено је на сајту Института.

После истека 10 дана, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести, карантин се прекида без тестирања.

Датум последње изложености, односно последњег контакта са ковид 19 случајем је нулти дан.

Карантин се може прекинути после седмог дана уз негативан резултат пи-си-ар теста урађеног о сопственом трошку.

Узорак за пи-си-ар тест се може узети најраније шестог дана од почетка карантина.

Сви контакти којима је прописана мера карантина су у обавези да се до истека 14 дана од дана последњег контакта са ковид-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите - ношење заштитне маске увек кад се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору.

Од мере карантина после блиског контакта са ковид 19 случајем су изузете све особе које имају доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против ковида којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана од последње дозе вакцине.

"Батуту" наводи да у карантин не морају особе које имају доказ о прележаној заразној болести ковид-19 у виду позитивног "Real time" пи-си-ар еста на Сарс-Ков-2 или теста за детекцију антигена Сарс-КоВ-2, не млађег од 14 и не старијег од 210 дана од дана узорковања.

Уколико је тест за детекцију антигена Сарс-КоВ-2 урађен у лабораторији у приватној својини, односно није уписан у информациони систем covid.rs уз резултат теста се мора поседовати извештај лекара из ковид амбуланте или извештај о хоспитализацији, отпусна листа, у којима се потврђује дијагноза болести ковид-19 у периоду када је извршено тестирање, ради прихватања доказа за потребе ослобађања од обавезе карантина/карантина у кућним условима.

Уважава се и позитиван резултат серолошког тестирања на Сарс-КоВ-2 С-Протеин (РБД) Иммуноглобулин Г (ИгГ) урађен у некој од лабораторија у јавном власништву, не старији од 90 дана од дана узорковања.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи