Читај ми!

Треба вам брзи тест на ковид – која је разлика између оних у амбулантама и купљених у апотеци

Брзи корона тестови поново се продају у апотекама, након што је прошле године донета одлука о њиховом повлачењу из продаје. Шта се у међувремену променило и колико су сигурни ови тестови?

Брзим антигенским тестом могли сте да се тестирате једино у ковид амбуланти, а сада можете и код куће. Од септембра се у апотекама могу купити антигенски тестови за кућну употребу.

"За те тестове, ако испуне одређене услове везане за стандард и ако произвођач испуни прописане услове, осим лекара, те тестове могу да користе и нестручне особе", каже Александра Вујачић, руководилац Сектора за медицинска средства АЛИМС-а.

Под условом да је упутство на српском језику, да пише да је за кућну употребу и да има "Це" ознаку. У супротном можете добити погрешне резултате.

"Могу да се погрешно протумаче, могу да се лоше прочитају, онда могу да буду лажно позитивни или лажно негативни", каже Снежана Јовановић из лабораторије "Ватрено око".

Александра Вујачић истиче да сви тестови који су регистровани, којима припадају и брзи тестови, морају да имају ознаку "Це", што значи да су одобрени и усаглашени са ЕУ. 

Разлика између тестова које користе у ковид амбулантама и оних које можете да купите у апотекама је у томе што су једни прилагођени лекарима, а други свима осталима.

"Сви ти тестови имају карактеристику да је њихова поузданост, тачност, ефикасност и безбедност потрврђена у случају када се они користе код куће, тј. када су у питању тестови за кућну употребу", каже Александра Вујачић.

"Не видим сврху куповине таквих тестова, јер све тестове имамо у ковид амбулантама које раде 24 часа", каже Снежана Јовановић.

Дакле, ако купујете у апотеци, добро прочитајте упутство. Ако нисте сигурни, онда, ипак, идите у ковид амбуланту. Уштедићете најмање 2.000 динара и бићете сигурнији у резултат.  

среда, 09. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи