Читај ми!

Преминуло још 20 особа, нова 1.804 случаја заразе

Током протекла 24 сата у Србији су званично регистрована 1.804 случаја заразе коронавирусом од 16.166 тестираних узорака. Од последица инфекције преминуло је још 20 особа. На респираторима је 89 пацијената.

Епидемилог и члан Кризног штаба Предраг Кон упозорава да број новозаражених после новогодишњих и божићних празника може достићи 5.000 људи дневно.

Кон је, за лист Политика, објаснио да ће до тога доћи пошто ће грађани избегавати да се јаве лекарима за време празника и истакао да сада вирус пролази и кроз вакцинисану популацију, те да је додатни окидач прослава Нове године.

Иако су се поједини чланови Кризног штаба, у својим јавим иступима, противили организацији прослава Нове године, на седници тог тела није било одлуке о новим мерама.

Одговарајући на питање новинара зашто на јучерашњој седници нису пооштрене мере, министар здравља Златибор Лончар каже да не може држава да одређује грађанима да ли ће да иду на прославе јер је то на њима да одлуче, али је поручио да ће се контролисати поштовање прописаних мера.

"Грађани, немојте да рачунате да вам је држава тата и мама, па да ће да вам одређује да ли ћете да идете на журку или не. Довољно смо урадили, обезбедили капацитете, лекове и вакцине", рекао је Лончар.

И Светска здравствена организација (СЗО) је упозорила да би пацијенти заражени омикрон сојем коронавируса могли да преплаве здравствене установе и блокирају здравствене системе.

Из СЗО су потврдили да су инфекције омикроном праћене нешто блажом формом болести, али упозоравају да ће и даље бити велики број хоспитализација, посебно међу невакцинисаним пацијентима.

среда, 09. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи