Читај ми!

Годину дана од прве вакцине против короне у Србији, др Бекић објашњава зашто ковид тешко прашта

Пре тачно годину дана у Србији је дата прва вакцина против коронавируса. Тим поводом др Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски венац и координатор вакциналних пунктова каже да борба са короном траје већ две године и да ми живимо са њом.

Др Зоран Бекић је, гостујући у емисији "У средишту пажње" Првог програма Радио Београда, рекао да смо видели да корона тешко прашта.

"Многе породице су изгубиле своје најближе. Искуство каже вакцинација, вакцинација и само вакцинација. И наравно да се придржавамо свих прописа и мера. Онда можемо да се надамо да ће све ово проћи. Ако погледамо од 19. јануара, када је почела масовна имунизација у Републици Србији, апликовали смо око 3 милиона и 100.000 првих доза и три милиона других доза. То је око 58 посто популације, што није довољно и не можемо да причамо о колективном имунитету", рекао је др Бекић.

Да нисмо то урадили, број преминулих био би много већи, каже др Бекић и наглашава да је, кад погледа иза себе, поносан на грађане Србије, оне који су схватили неопходност имунизације.

"Са друге стране, надам да ће и овај други део грађана да одлучи другачије. Можда ће, нажалост, идући сој који тек долази бити аларм који ће да каже зашто нешто да урадимо. Зато што је ипак остало два милиона и 300.000 наших суграђана који нису добили чак ни прву дозу, а 959.000 грађана, који су стекли услов за трећу дозу, нису дошли да је приме. То је око 3 милиона и 200 или 300 хиљада наших суграђана који су сада веома угрожени, јер је омикрон већ ушао у Србију", напомиње Бекић.

Подсећа да је до марта или априла Србија била прва у Европи по броју ревакцинисаних и да смо заиста сјајно почели са имунизацијом у то време. Интересовање за вакцине је, истиче, било огромно.

"Нико није питао коју вакцину да примим, него само да ли ћу стићи на ред и да ли ће бити за мене. И онда је дошао мај или јуни када смо мислили да је све прошло. Борба са короном се заправо водила током лета, у јулу и августу. Имали смо два милиона и 600.000 имунизованих у јуну, а надали смо се да ћемо доћи до три милиона крајем јуна. То се нажалост није десило, опустили смо се, мислили смо да је све прошло, отишли смо на мере, отпутовали смо и мислили да ће се то дешавати неком другом", каже др Бекић.

Корона је, напомиње, међутим, увек корак или два испред нас, па смо имали страшан удар четвртог таласа крајем октобра, кад смо имали седам или осам хиљада инфицираних у току дана и на десетине преминулих сваки дан.

"Корона нам неће опростити ни сада", закључује др Зоран Бекић.  

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи