Читај ми!

Наставља се пад броја хоспитализованих, стручњаци тврде да вакцине помажу против омикрона

Од почетка епидемије у Србији је потврђено 1.284.757 случајева, тестиране су 7.093.043 особе, а од последица заразе преминуо је 12.461 оболели. Проценат смртности је 0,97, објављено је на сајту covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији је тестирано 15.846 узорака, а коронавирус је потврђен код 1.267 људи. Борбу са ковидом изгубило је још 29 особа.

На болничком лечењу је 2.314 људи, а на респиратору 108 пацијената.

Докторка Љиљана Софронић Милосављевић, начелница Одељења за имунологију и имунопаразитологију Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) каже да се о омикрон соју зна да се доста брзо шири, али и да на основу досадашњих резултата може да се каже да антитела која се стичу вакцинацијом помажу онима који су имунизовани.

"Досадашња испитивања показују да имунски одговор полако слаби и да је бустер доза препоручена свима", истиче докторка Софронић Милосављевић.

Први човек Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге упозорио је све земље да се припреме за "значајан пораст" броја случајева ковида 19 изазваног сојем омикрон који се шири и потврдио да се ова варијанта короне до сада углавном појављивала у млађој популацији. 

Како је навео, од новембра када је откривен омикрон сој ова варијанта појавила у најмање 38 од 53 земље европске зоне СЗО и већ је доминантан у неколико држава.

Европска комисија усвојила је правило којим се период важења сертификата о вакцинацији ограничава на девет месеци односно 270 дана од пуне вакцинације.

Истовремено, усвојена су и правила о координирању сертификата како би се јасно разликовали докази о примљеној примарној вакцинацији од оних који се односе на бустер дозе.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи