Читај ми!

"Молнупиравир" у Србији, узима се као пилула – ко ће прописивати терапију

Нови лек против короне стигао је из САД у Србију. Колико су лекари у ковид амбулантама и болницама упознати са процедурама и како ће овај лек променити протоколе лечења?

Нови лек против ковида "молнупиравир" стигао је у Србију. Реч је о леку који је произвела америчка компанија "Мерк" и за сада је набављен за 11.500 пацијената. Пре него што буде доступан у апотекама неопходно је да прође контролу Агенције за лекове.

"Имајући у виду епидемијску ситуацију проузроковану коронавирусом, Агенција за лекове ће по хитној процедури приступити стручној процени документације о овим лековима и у најкраћем року ћемо донети професионално засновану одлуку", каже Јелена Митрашиновић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

"Молнупиравир" је први антивирусни лек за ковид који се узима као пилула. За сада га је одобрила Британска агенција за лекове, а клиничка испитивања су показала да смањује ризик од тежих форми болести и смрти, ако се примени у првих пет дана болести.

"Тај лек још увек није одобрила Америчка управа за лекове и храну, очекује се њихова потврда. Самим тим и наша Агенција за лекове одобрава, односно потврђује употребу овог лека и он улази у процедуру", каже Светлана Мићић, специјалиста опште праксе у Дому здравља "Савски венац".

"Наши грађани треба да знају да 'молнупиравир' није лек за све оболеле и да се не сме давати трудницама, дојиљама, као и деци, односно млађима од 18 година зато што нису били укључени у клиничка испитивања. Овај лек, као и други нови лекови који се појаве на тржишту, морају се и даље пратити", каже Радан Стојановић, клинички фармаколог.

Нову терапију леком "молнупиравир" прописиваће лекари опште праксе у ковид амбулантама.

"Употребљаваће се пер-ос, значи као таблете, даваће се под контролом лекара који раде у ковид амбулантама у првих пет дана инфекције од појаве симптома. То је најефикаснији период како би он у ствари зауставио размножавање вируса у организму домаћина", објаснила је др Мићић.

У првом кварталу следеће године очекује се да у Србију стигне још један нови лек, "паксловид" компаније "Фајзер".

Ипак, лекари истичу да нови лекови нису свемогући и да је вакцинација и даље најефикаснија у борби против коронавируса.

четвртак, 10. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи