Читај ми!

Да ли корона може да активира рак лимфних жлезда и на шта треба обратити пажњу

У свету је прошле године око 650.000 људи добило лимфом, а у Србији око 1.100. Др Дарко Антић, директор Клинике за хематологију КЦС-а наводи за РТС да су неки од симптома висока температура, појачано знојење, губитак телесне тежине и увећање лимфних чворова.

Др Дарко Антић је гостујући у Дневнику 1 навео да коронавирус не може да активира болест.

"Не, не може да активира болест, али пацијенти долазе раније код лекара", наводи Антић

Објашњава да је лимфом малигна болест лимфних жлезда, рак лимфних чворова.

"Долази због увећаних лимфних жлезда, хирург их биоптира, патолог врши анализу и ми их после тога лечимо. То су хроничне болести, оне дуго трају и више терапијских протокола се примењује", наводи Антић.

Симптоми и фактори ризика

Говорећи о симптомима наводи да су неки од симптома висока температура, појачано знојење, губитак телесне тежине и увећање лимфних чворова.

"Најпре после увећаних лимфних чворова које пацијент сам види то су и дуге температуре, кашаљ, малаксалост, знојење. А један од највећих фактора ризика је свакако наслеђе", наводи Антић.

"Треба се вакцинисати" 

Објашњава да ови пацијенти нису под повећаним ризиком од инфекције већ од последица ковид инфекције.

"Треба се вакцинисати, поготово код оних који се не лече. Код оних који се лече такође је потребна вакцинација само треба са хематологом да се процени тачан термин када између терапија дати вакцину, али апсолутно да вакцинацији", истиче Антић.

Наводи да ће данас бити представљен нови водичи у лечењу који за пацијенте значи раније лечење, бољи избор терапије у односу на саме карактеристике пацијента.

"Препоруке за дијагностику су нове, више се зна о болестима, препоруке за лечење су нове. Можемо боље да стратификујемо пацијента, да прилагодимо терапију оном што пацијент заиста јесте - потпуна индивидуализација терапије. То конкретно за пацијенте значи раније лечење, бољи избор терапије у односу на саме карактеристике пацијента", објаснио је Антић.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи