Читај ми!

Нови пресек – преминуло 38 особа, заражено још 1.565 људи

У Србији је коронавирус потврђен код још 1.565 особa, од тестираних 13.837 узорака. Од последица заразе преминулo је 38 особа. На респиратору је 178 пацијената.

Епидемијска ситуација у земљи је нешто повољнија. Смањује се број оболелих, број првих прегледа, пацијената на болничком лечењу и на респиратору. Међутим, број преминулих је и даље висок.

Клиничко-болнички центар "Звездара" и Блок А КБЦ "Доктор Драгиша Мишовић" од данас се враћају у редован режим рада. "Звездара" враћа службу за ургентну медицину и дежурства за град Београд, а "Др Драгиша Мишовић" отвара Блок А – хирургију и хитну службу – за редован пријем ковид пацијената.

Ђорђе Лалошевић, начелник дијагностичке радиолошке службе у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић", наводи да се у Б блоку те установе тренутно на лечењу налази 91 ковид пацијент, од којих је двадесет троје деце

"А блок је отворен од данас и за хитну службу и за нормалне пацијенте и ми се надамо да ћемо да издржимо и да ће ускоро цела болница да постане зелена зона", наводи Лалошевић. 

У оквиру редовне испоруке, Србија је добила још 79.560 доза вакцине "Фајзер", а струка истиче да су вакцине једини излаз у борби против пандемије.

Неуроимунолог Борис Шакић, професор Универзитета Мек Мастер из Хамилтона у Канади, рекао је за РТС да вакцина не штити од омикрон соја да немате никаквих симптома, али штити да не завршите на респиратору.  

"Мислим да је вакцинација и даље најбоље средство, најважније је да човек не заврши у болници", рекао је Шакић закључујући да је кинеска вакцина најделотворнија против новог соја.

Расте забринутост због омикрона, новог соја коронавируса који је до сада регистрован у 40 земаља, стигао је и у Хрватску.

Многе европске земље бележе највећи број новозаражених од почетка пандемије, због чега пооштравају мере за невакцинисане. У Италији је од данас на снази тзв. "супер зелена пропусница" коју добијају само вакцинисане особе и оне које су прележале ковид у последњих шест месеци.

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи