Читај ми!

Преминула још 41 особа, нова 1.244 случаја заразе коронавирусом

У Србији је коронавирус потврђен код још 1.244 особе, од тестираног 8.901 узорка. Од последица заразе преминула је 41 особа. На респираторима је 165 пацијената.

Епидемијска ситуација у земљи је нешто повољнија. Смањује се број оболелих, број првих прегледа, пацијената на болничком лечењу и на респиратору. Међутим, број преминулих је и даље висок.

Расте забринутост због омикрона, новог соја коронавируса.

"Омикрон, нови сој коронавируса, регистрован је у Хрватској, с тога је питање времена када ће стићи у Србију, можда је већ ту, а да га нисмо регистовали", изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Указује да због новог соја не треба паничити, јер прва истраживања из Јужне Африке показују да га карактеришу углавном благи симптоми. Други утисак је, додаје, да се брзо шири, јер је већ регистрован у више од 40 земаља за кратко време.

Због новог соја коронавируса, омикрона, Институ "Батут" је дефинисао посебне мере за путнике који долазе из седам афричких земаља због ризика од ширења вируса.

Доктор Раша Миланов, из Санитарне инспекције, рекао је за РТС да су на аеродрому "Никола Тесла" пооштрене мере и да постоји посебна процедура за путнике који долазе из земаља где постоји тај сој у већем обиму.

Према његовим речима, ради се тестирање на аеродрому, и иде се у карантин од 14 дана.

У земљама региона бележи се благи пад новооболелих, али не и преминулих. Највише оболелих је у Хрватској, а преминулих у Румунији где су потврђена и прва два случаја омикрон соја.

Многе земље уводе строжије мере у борби против коронвируса и доласка нове омикрон варијанте.

Ирска пооштрава мере, у Швајцарској од сутра па до 24. јануара 2022. маске су обавезне и у затвореним просторима где су за улазак неопходне ковид пропуснице. Препоручује се рад од куће. Италијански градови уводе маске на отвореном.

У Белгији нове мере у школама. Деца од шест година и старија морају носити маску и отказане су им све ваннаставне активности. Забрањене су и активности у затвореном простору, изузев свадби, погреба и приватних окупљања. Догађаји у затвореном простору ограничени су на 200 особа. Дворански спортови смеју да се одржавају, али без публике.

У Аустрији је одржан протест против ковид мера и обавезне вакцинације.

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи