Читај ми!

Ашанин: Ситуација се смирује, у Батајници 250 слободних места

Директор Клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин рекао је за РТС да се полако смирује ситуација у ковид болницама, као и у Клиници за инфективне и тропске болести. У болници у Батајници тренутно је 565 хоспитализованих, а на интензивној нези је 60 пацијената. У овој болници тренутно има више од 250 слободних места, каже др Ашанин.

Ситуација са коронавирусом у Србији се побољшава, а лакше се дише и у болници у Батајници и у Клиници за тропске и инфективне болести, каже директор Клиничког центра Србије професор Милика Ашанин.

"И у ковид болницама Клиничког центра Србије, у Батајници и Клиници за инфективне и тропске болести, ситуација се побољшава и полако смирује. На данашњи дана у Батајници има 565 хоспитализованих, а 15. октобра смо имали 831 пацијента, били су попуњени капацитети. На интензивној нези је сада 60 пацијената, а 39 је интубираних. То је значајно мање од 15. октобра када је на интензивној нези било 110 пацијената, а 70 интубираних", наводи проф. др Ашанин.

На Клиници за инфективне болести има двоструко мање прегледа него тада када смо били у пику таласа. Тренутно тамо има двадесетак слободних места, а у Батајници је више од 250 слободних кревета.

Захвалност здравственим радницима 

На данашњи дан прошле године, отворена је болница у Батајници. Тада је, подсећа Ашанин, здравствени систем био пред колапсом.

У тим данима било је по 8.000 новозаражених, а за 48 часова у тој болници је примљено 396 пацијената.

"Рад у Батајници је посебно тежак јер се ту лече најтежи болесници, пребацују се не само из здравствених центара из Београда, већ најкомпликованији пацијенти из целе Србије", каже проф. др Ашанин.

Указује да су здравствени радници уложили огромне напоре, на чему им он захваљује.

"Здравствени радници су дали огромну подршку, не бисмо успели да нисмо имали огромно разумевање. Ми у сваком моменту у Батајници имамо 1.150 здравствених радника, од којих 435 лекара. Нисмо сами у томе, 18 одсто лекара долази из других установа, као и 30 одсто медицинских сестара", наводи директор КЦС-а.

Наводи да ковид болница у Батајници ради потпуно самостално, па су тако лечени и заражени са срчаним тегобама, а у њој су на дијализи били и тешки бубрежни болесници. Одрађено је и 150 комплексних хируршких интервенција.

четвртак, 10. октобар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи