Читај ми!

Преминуле 53 особе, новозаражених 2.180, Кризни штаб: Зимски распуст неће бити померан

У Србији је коронавирус потврђен код још 2.180 особа, од тестирана 16.034 узорка. Од последица заразе преминуле су 53 особе. На респираторима 191 пацијент. На седници Кризног штаба одлучено да се школски распуст не помера, већ ће све остати како је планирано школским календаром.

Епидемијска ситуација у земљи је нешто повољнија, смањује се број новооболелих и пацијената на болничком лечењу, али je и даље велики број преминулих. 

Нову опасност представља и нови сој коронавируса - омикрон, који се приближава нашој земљи, стигао је у Аустрију, због којег епидемилози у Србији траже подизање мера на виши ниво

Директорка Института "Батут" др Верица Јовановић каже за РТС да ће се на данашњој седници Кризног штаба разматрати тренутна епидемијска ситуација која, истиче, захтева озбиљан приступ. Оцењује да не постоје епидемијски разлози да се распуст помера. Ипак, истиче да ће та опција бити разматрана на данашњој седници, јер улазимо у период године у којем има много прослава, празника, слава.

Напомиње да до сада у Србији није регистрован ниједан случај оболевања од овог соја, као што није било ни случајева заражавања делта плус сојем.

Докторка Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије рекла је за РТС да се још увек мало тога зна о омикрону, али да подаци указују да не изазива тежу клиничку слику и да постојеће вакцине сигурно у некој мери штите од њега.

Због омикрон соја пооштрена је контрола  на граничним прелазима, првенствено на аеродромима.

"Путници који долазе из афричких држава које су на списку ризичних земаља упућују се на лечење уколико су позитивни, а уколико су негативни, одлазе у изолацију под надзором, рекао је за РТС помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић.

Истакао је да досад није било путника који су због омикрон соја коронавируса под таквом врстом надзора.  

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи