Читај ми!

Стаменковић за РТС: Пооштрена контрола на аеродромима због омикрон соја

Путници који долазе из афричких држава које су на списку ризичних земаља упућују се на лечење уколико су позитивни, а уколико су негативни одлазе у изолацију под надзором, рекао је за РТС помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић. Истакао је да досад није било путника који су због омикрон соја коронавируса под таквом врстом надзора.

Члан Кризног штаба и помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић рекао је да је на граничним прелазима појачана контрола, првенствено на аеродромима.

"Ми смо у координацији са Институтом 'Батут' припремили један сценарио који смо доставили и министру здравља и кабинету премијерке у смислу пооштрене контроле и начина поступања са путницима у међународном саобраћају у вези са евентуалним доласком из одређених ризичних земаља", навео је Стаменковић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Додао је да је Институт "Батут" сачинио листу ризичних земаља према најновијим информацијама и препорукама Светске здравствене организације.

"То је поступање које је већ примењивано и имамо доста искуства у вези са тим, имајући у виду да постоје земље са посебним ризиком, а због тога је донето упутство министра здравља које се већ у току 2021. године", истакао је Стаменковић.

На списку ризичних земаља су Јужноафричка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави. Стаменковић је рекао да ће путници који су боравили у тим земљама бити тестирани на аеродрому.

"Суштина је дужина боравка у претходних 14 дана у овим земљама јужне Африке. Суштина је да сваког од тих путника на пасошкој контроли мора да идентификује МУП, да се у сарадњи са граничном санитарном инспекцијом провери здравствено стање. Обезбеђени су услови за тестирање на Аеродрому 'Никола Тесла'. Свакоме ће се радити пи-си-ар. Ми ћемо пратити документацију коју путник поседује. Говорим о онима који имају доказ о прележаној болести или имају важећи ковид сертификат", казао је Стаменковић.

Нагласио је да ће путници који буду били позитивни на тестирању одлазити на лечење.

"Издаје се хитно решење граничног санитарног инспектора којим се путник упућује на лечење на тачно одређено место у којем ће се збрињавати. То је тренутно ковид болница у Батајници", рекао је Стаменковић и додао да ће путници који буду негативни ићи у изолацију.

Путници који су у изолацији биће под активним здравственим надзором и потребно је да се свакодневно јављају надлежном здравственом заводу.

"Гранични санитарни инспектор изриче решење, издаје усмено решење одмах на лицу места путнику и на основу тога МУП проверава да ли је особа у карантину", навео је Стаменковић.

Истакао је да није било путника који су због омикрон соја коронавируса под таквом врстом надзора.

"У новембру инспектори обавили преко 100.000 надзора објеката"

Говорећи о контроли поштовања мера у угоститељским објектима и тржним центрима, Стаменковић је рекао да је током новембра извршено више од 100.000 надзора.

"Ми смо имали инспекторе и у преподневним и поподневним, али поготово у вечерњим сатима. Број изречених мера и налога се није смањио у односу на октобар. Негде око 1.400 налога, а износ изречених налога је око 50 милиона динара. Ако говоримо у октобру, где је било око 72 милиона динара, значи досада су инспектори изрекли у висини преко 120 милиона динара", рекао је Горан Стаменковић.

Истакао је да је надзор појачан у јавном саобраћају и да је било доста изречених казни, што путницима, што запосленима.

"Најчешће су се кршиле мере у маркетима и продавницама. То је и дан-данас присутна појава. Инспектори не посустају. Кажњавају где год утврде неправилност. Тржни центри јесу били другачији. Наставља се тај тренд много позитивнијег приступа у односу на поштовање мера", навео је Стаменковић.

Додао је да је било 30 забрана рада угоститељских објеката због кршења – највише у Сомбору, Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу, Бору и Шапцу, а нису у питању били само угоститељски објекти, већ и кладионице.

"Није забележен ниједан случај фалсификовања ковид сертификата"

Стаменковић је истакао да се редовно одржавају састанци како би инспектори препознали фалсификоване ковид сертификате и напоменуо да досад није забележен ниједан случај фалсификовања тог документа.

Говорећи о инспекцијском надзору апотека, Стаменковић је рекао да је у једној апотеци у Београду, на основу анонимне пријаве, утврђено да се израђује лек ивермектин.

"Препарат који је затечен у неким доста интересантним количинама. Ми смо као хитну меру, усменим решењем на записник изрекли, а после и потврдили писменим решењем забрану да се такви лекови уопште израђују у таквој апотеци, јер се не ради о хуманом леку, већ о ветеринарском леку", истакао је Стаменковић и додао да је у току истрага, а да је против власника апотеке покренут одговарајући поступак.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи