Читај ми!

Број заражених у паду, али је питање дана када ће омикрон сој стићи у Србију

Од почетка епидемије у Србији је тестирано 6.797.349 узорака, а регистроване су 1.252.573 особе заражене коронавирусом. Забележено је 11.637 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији је од ковида 19 преминуло 49 особа, а тестирана су 14.444 узорка од којих је 2.180 било позитивно.

Бројеви новозаражених нижи су него пре седам дана. Међутим, због појаве новог омикрон соја коронавируса, који је регистрован у Европи, Кризни штаб ће заседати у среду.

С даљим падом броја новозаражених стекли су се услови да после више од два месеца и Клиничко-болнички центар Звездара изађе из црвене зоне. Нековид пацијенте поново очекује од следеће седмице.

Директор Дома здравља Савски венац у Београду и координатор пунктова за вакцинацију на Београдском сајму и у тржним центрима "Галерија" и "Ушће", Зоран Бекић, рекао је да епидемиолошка ситуација јесте боља, као и да школски распуст и ковид прописнице дају ефекте.

Прве случајеве заразе новим сојем коронавируса забележиле су и Шпанија и Шведска. У оба случаја реч је о путницима који су стигли из Јужне Африке.

Питање је дана када ће нови сој вируса – омикрон стићи и у Србију, упозорио је заменик директора Клиничког центра у Нишу Радмило Јанковић и напоменуо да нема довољно информација о томе како нова мутација утиче на ширење вируса и клиничке слике због чега, истиче, треба озбиљно схватити новонасталу ситуацију.

Вирусолог Нада Куљић Капуљица објаснила је, гостујући у Београдској хроници, да новинска вест није научна вест, истичући да је потребно време да би се научна истина о новом соју вируса доказала.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи