Читај ми!

Бекић за РТС: Више страхујем од опуштања током слава него од омикрона

Доктор Зоран Бекић рекао је за РТС да школски распуст и ковид прописнице дају ефекте. Сада је време када је боља епидемиолошка ситуација да убрзамо имунизацију, поручује Бекић.

Директор Дома здравља Савски венац у Београду и координатор пунктова за вакцинацију на Београдском сајму и у тржним центрима "Галерија" и "Ушће" Зоран Бекић рекао је, гостујући у Јутарњем дневнику, де епидемиолошка ситуација јесте боља, а школски распуст и ковид прописнице дају ефекте.

"Ако погледамо крај октобра, када смо имали дневно инфицираних између 6.000 и 7.000 – сада је тај број између 2.000 и 2.500, мањи је притисак на ковид болнице и ковид амбуланте", рекао је Бекић.

Према његовим речима, сада је ствар боља него што је била.

"У Дому здравља Савски венац крајем октобра било је између 400 и 500 прегледа дневно, а сада је између 200 и 250, викендом мање. Велики је број преминулих. Сада је време када је боља епидемиолошка ситуација да убрзамо имунизацију", каже Бекић.

Ако се у европским државама јавља пети талас и појава омикрона, не можемо очекивати ништа боље ако останемо на овом степену имунизације, поручује др Бекић.

"Чим пада број новозаражених пада и интересовање за имунизацију"

Изнео је податак да је на Београдском сајму и свим пунктовима који су у оквиру Дома здравља Савски венац мање интересовање за имунизацију последњих дана, а чим пада број новозаражених особа, пада и интересовање за имунизацију.

Имунизује се дневно првим дозама изумеђу 2.000 и 3.600 особа, другим дозама између 3.500 и 5.000, трећим дозама између 15.000 и 23.000 особа – дневно 25.000 до 28.000 имунизованих особа. 

"Крајем октобра дневно смо апликовали између 35.000. и 45.000 доза, прве дозе су биле дупло веће, између 4.500 и 6.500 – опет се опуштамо и пуштамо да корона преузме иницијативу која нас је сваки пут скупо коштала", каже Бекић.

Бекић подвлачи да постоји директна корелација између броја имунизованих и броја преминулих особа. Државе које имају висок проценат инунизације, као Португалија или Данска, преко 85 одсто, број преминулих лица је мали, двоје-троје преминулих.

Према његовим речима, ако погледамо Румунију и Бугарску, где је степен имунизације нешто више од 30 одсто, стање је катастрофално, велики је број умрлих особа.

"Код нас је проценат имунизованих нешто више од 58 одсто, то је из угла колективног имунитета мало и нећемо ништа постићи ако станемо сада, а успорили смо", рекао је Бекић.

Од чега се више страхује – од новог соја или слава и Нове године

Бекић каже да више страхује од опуштања током слава него од омикрона. Он се, како каже, појавио и временом ће стићи код нас.

Говорећи о деци и коронавирусу, Бекић истиче да је стање боље, школе раде класично, али указује да је потребан опрез, пред распуст у Дому здравља Савски венац дневно је било између 15 и 25 позитивне деце, сада је до двоје деце позитивно.

Додаје да су деца преносиоци вируса, све су теже клиничке слике код деце. У узрасту од 12 до 17 имунизовнао је 3,34 посто.

"Мало је и зато ћемо пратити бројеве у школама и видећемо шта се дешава у амбулантама – да ли ће се прећи на комбиновани модел или продужетак зимског распуста што је у овом стању неопходно", каже Бекић.

"Вакцине су безбедне и штите наше здравље", закључио је др Бекић. 

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи