Читај ми!

Боља епидемијска ситуација у Србији, и следеће недеље настава у школама, свет страхује од соја омикрон

Oд почетка епидемије у Србији је регистровано 1.246.508 случајева коронавируса од 6.759.262‬ тестирана узорка. Од последица ковида преминуло је 11.484 особа. Проценат смртности је 0.92 одсто. На болничком лечењу тренутно је 4.770 пацијената, од којих је 206 на респиратору, објављено је на сајту covid19.rs.

Епидемијска слика у Србији је повољнија, пада број новозаражених. Према последњим подацима коронавирус је у Србији потврђен код још 2.339 особа од 15.631 тестираног узорка. Од последица заразе преминуо је још 51 пацијент. На болничком лечењењу налази се 4.770 особа од којих је 206 на респираторима.

Ситуација са пандемијом се стабилизовала и следеће недеље наставу ће у школама непосредно слушати сви ђаци - и средњошколци и основци.

Епидемиолози упозоравају да улазимо у период неповољних епидемијских догађаја - зима, судар вируса грипа и короне, период слава и празника, те да због тога зимски распуст за ученике треба да почне раније - 20., а не 31. децембра.

"Отприлике у време католичког Божића наши људи који раде на западу долазе у нашу земљу, тамо је експлозија делта плус соја коронавируса, који ми још овде нисмо утврдили да циркулише, али мислимо да је ту, али нема доминацију", рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Вирусолог Миланко Шеклер сматра да еуфорија због празника, доводи људе у ситуацију да погреше.

"Свако весеље, сваки емотивни приступ било чему доводи до тога да се ми опустимо и да урадимо неке ствари које не бисмо никада себи допустили у неким нормалним, редовним околностима, у том расположењу претпразничном попусти и пажња и све", рекао је Шеклер. 

Струка истиче да нема места опуштању кад имамо 50 преминулих дневно. Упозоравају да смо далеко од тријумфа над коронавирусом и поручују да је вакцинација једини излаз из пандемије. 

четвртак, 10. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи