Читај ми!

Директор КБЦ Земун: Бројеви на папиру јесу мањи, али ово и даље траје

Директор Клиничко-болничког центра Земун Драгош Стојановић каже за РТС да тренутно у тријажној ковид амбуланти имају дупло мање прегледа него пре десетак дана, али да се често јављају пацијенти са средњом и тешком клиничком сликом, што шаље поруку да не сме бити опуштања.

Доктор Драгош Стојановић, директор Клиничко-болничког центра Земун"  каже да је током последња 24 сата било око 90 прегледа у тријажној амбуланти те здравствене установе, као и да је 11 пацијената упућено у ковид болнице.

"Ако се сетимо да смо пре само седам до десет дана имали између 150 и 180 прегледа дневно, закључујемо да их сада има дупло мање него раније. Међутим, пада у очи да сада долазе на прегледе пацијенти са средњом и тежом клиничком сликом, што нам шаље поруку да не смемо никако да се опуштамо", истиче Стојановић.

Наглашава да бројеви на папиру јесу мањи и да у пракси јесте лакше, али да "ово и даље траје".

"Предвиђамо евентуалну могућност поновног повећања бројева у следећим данима, када се ђаци враћају у школе и када имамо славе. Долази нам и хладно време и опасност када се укрсте грип и ковид. То нису мале ствари и унапред нас забрињавају, али спремни смо на то", каже доктор Стојановић.

Истиче да се често јављају и пацијенти са знацима постковид синдрома односно компликацијама које се после прележане короне јављају на свим органима.

Доктор Стојановић наводи и да је у првом периоду међу пацијентима било око 90 процената невакцинисаних, а да их се сада јавља око 75 одсто.

"Има светла на крају тунела"

Доктор Драгош Стојановић напомиње да је Клиничко-болнички центар Земун, одлуком Министарства здравља, почетком септембра, када је отворена ковид тријажна амбуланта, остао у режиму рада хитне службе.

"У Клиничко-болничком центру Земун у току 24 сата прође најмање 1.000 пацијената различите патологије. Наша онкологија ниједног дана није стала да ради. Све време нам ради и гинекологија, порођајне сале и педијатрија", истиче доктор Стојановић.

Каже да су запослени уморни јер немају када да се одморе, али да мотив ствара енергију јер виде да "има светла на крају тунела".

Клиничко-болнички центар Земун данас ће посетити министар здравља Златибор Лончар, а доктор Стојановић каже да је та установа добила нови савремени мултислајсни скенер и комбиновану ангио салу.

"Ући ћемо у стални програм имплантације пејсмејкера који смо зауставили једно време јер нам се стара ангио сала покварила. Стара је 17 година и није било резервних делова. Захваљујући препознавању и подршци Министарства здравља и Владе Србије, добили смо апарате, тако да у овом тренутку Земунска болница има две ангио сале, два скенера, магнетну резонанцу и много добрих апарата", каже доктор Стојановић.

петак, 11. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи