Читај ми!

Екипа РТС-а испробала је нови дигитални сертификат у Белгији, како смо прошли

Грађани Србије од данас на порталу е-Управе могу да преузму дигиталне зелене сертификате који су компатибилни са онима у земљама Европске уније. Све вакцине које се дају у Србији су укључене у нови сертификат. Екипа РТС-а, која је у Белгији, скинула је зелени сертификат са портала Е-управа и проверила како он функционише.

Грађани Србије од данас могу лакше да се крећу у Европској унији, да улазе у кафиће и ресторане уколико са портала е-Управа скину европски дигитални зелени сертификат.

Грађани Србије током јучерашњег дана у Лувену у Белгији нису могли да уђу у угоститељске и све друге објекте за која је неопходан сертификат уколико су показали дигитални сертификат који је важио само у Србији јер њима није могао да се очита кју-ар код, он није компатабилан са апаратима које у Белгији поседују.

Међутим, уколико грађанин Србије покаже европски дигитални зелени сертификат у коме пише да је вакцинисан са две дозе "Фајзер" вакцине његов кју-ар код ће се очитати и њему ће бити дозвољен улаз у ресторан или кафић.

Међутим, ситуација на терену је другачија ако сте нпр вакцинисани руском вакцином "спутњик" улаз у ресторан или кафић ће бити одбијен.

Грађанима се саветује да пре него што крену на пут провере каква правила важе у свакој држави појединачно са обзиром на то да поједине чланице Европске уније признају и кинеску и руску вакцину и у зависности од тога ће се очитавати њихов европски дигитални зелени сертификат.

петак, 11. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи