Читај ми!

Бројке охрабрују, пријава за вакцинацију и СМС поруком

Епидемијска ситуација је и даље забрињавајућа без обзира на охрабрујуће вести, да после девет недеља имамо пад високих бројева. Међутим, стручњаци наглашавају да још увек није време за опуштање. Канцеларија за ИТ од данас уводи нову услугу која ће се звати дигитални зелени сертификат компатибилан са ЕУ.

Број пацијената оболелих од коронавируса се смањује, тако да се на болничком лечењу налази 6.411 људи, а на респираторима 266 пацијената.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да су и ковид пропуснице и продужени распуст допринели смиривању епидемијске ситуације.

Ђерлек каже да је ситуација и даље забрињавајућа без обзира на охрабрујуће вести, да после девет недеља имамо пад високих бројева, али немамо баш упечатљиве аргументе који ће нам дозволити опуштање.

"Нема опуштања, потребна је опрезност, вирус је ту, наша недисциплина му олакшава да пронађе незаражене људе и да опстаје, омогућава да мутира што може бити врло непријатно", каже Ђерлек.

Каже да морамо да наставимо са масовном имунизацијом. "Људи све више схватају значај вакцинације. Ковид пропуснице су повећале проценат вакцинисаних - то је 50 одсто што се тиче прве дозе", рекао је државни секретар.

Цело лето је било до 2.000 дневно датих доза, сада дајемо на дневном нивоу 30.000 до 40.000 доза, седам до осам хиљада је првих доза.

А грађани који су заинтересовани да приме вакцину, од јуче могу да се пријаве и слањем СМС поруке.

Уколико желите да се пријавите, изаберете своју вакцину и добијете термин, пошаљите СМС са својим ЈМБГ-ом:

Било која вакцина - Ваш ЈМБГ на 6010

Астразенека - Ваш ЈМБГ на 6020

Синофарм - Ваш ЈМБГ на 6030

Фајзер - Ваш ЈМБГ на 6040

Спутњик В - Ваш ЈМБГ на 6050

Модерна - Ваш ЈМБГ на 6070

Уколико вакцину морате да примите код куће, пошаљите свој ЈМБГ на 6080.

Канцеларија за ИТ од данас уводи нову услугу која ће се звати дигитални зелени сертификат компатибилан са ЕУ. Са тим сертификатом ће моћи да се уђе у угоститељске објекте, биоскопе, ресторане широм Европе док ће стари српски дигитални сертификат остати у употреби у земљи.

Министарка за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић изјавила је да ће од дигитални зелени сертификати из Србије бити признавани не само на границама већ и у угоститељским објектима широм Европе.

Како је рекла, српски дигитални зелени сертификат прошао је интеграциони тест Европске комисије.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи