Читај ми!

Пулмологија ужичког здравственог центра укључена у студију о новом леку против короне

Медицинска заједница широм света спроводи истраживања и клиничка испитивања, како би се становништво заштитило и излечило од ковида-19. Пулмологија ужичког здравственог центра први пут је укључена у израду студије у трећој фази тестирања новог лека, и резултати о његовој ефикасности су задовољавајући.

Клинички је тестиран лек на бази моноклонских антитела, у терапији особа са позитивним пи-си-ар тестом, са благом, умереном формом ковида-19 у раној фази, а које су, због гојазности, старости, или одређених хроничних обољења у великом ризику од прогресије болести.

Моноклонска антитела у терапију су уведена у марту ове године, а овај лек, на истој бази, у трећој је фази испитивања.

"Први пут смо ми имали прилику да крајем марта и почетком априла, уведемо мањи број пацијената, који су испуњавали све ове услове, да добију моноклонско антитело, они су сви примали једнократно, једносатну инфузију, у склопу дневне болнице, а након тога су били на кућној опсервацији и праћени у року од 28 дана.

Ми нисмо имали ниједног пацијента који је развио реакцију, прво на инфузију, једна пацијенткиња нам је, након пар дана, развила пнеумонију, и њен наставак лечења је ишао према протоколу за лечење ковид пацијената, с тим што је она и даље била на кућном лечењу...и ни она није захтевала хоспитализацију", каже др Зорица Радојевић, начелница службе за плућне болести и туберкулозу.

Ова антитела се заправо, везују, лепе, за пипке вируса и тако онемогуће, блокирају негов улаз у ћелију домаћина и значајно доприносе пасивној одбрани од инфекције, спречавају компликације болести и смањују хоспитализацију.

Одобрењу и примени сваког лека претходе опсежна испитивања. Лечење моноклонским антителима, даје задовољавајуће резултате, али то је лечење одмах након позитивног теста.

Вакцина је оно што спречава инфекцију, и у том смислу незаменљива.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи