Читај ми!

Шест ствари које би требало да знате о Модерниној вакцини

У Србији се од данас даје и пета вакцина против коронавируса, коју производи компанија "Модерна". По чему се разликује од четири цепива која су већ у употреби и шта је потребно да знамо о "Модерниној" вакцини?

Шест ствари које би требало да знате о Модерниној вакцини Шест ствари које би требало да знате о Модерниној вакцини

Који су састојци "Модернине" вакцине

"Модерна" је крајем прошле године објавила листу састојака своје вакцине. Најсличнија је "Фајзеровој" вакцини. Цепиво садржи:

- Модификовани низ информационе РНК

- Липиде - SM(sphyngomyelin)-102, Polyethylene glycol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG], 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine [DSPC] и холестерол.

- Трометамин - Трис-(хидроксиметил)-аминометан

- Трометамин-хидрохлорид

- Сирћетну киселину

- Натријум-ацетат

- Сахарозу

Колика је ефикасност вакцине

"Модернина" вакцина је, према подацима СЗО, показала ефикасност од 94,1 проценат у заштити од ковида 19, четрнаест дана након пријема прве дозе.

Да ли је ефикасна и против нових сојева

Према досадашњим подацима, нове варијанте коронавируса не мењају ефикасност "Модернине" вакцине. СЗО наводи да се праћење и анализа података о новим сојевима непрестано обавља.

Коме се препоручује 

Светска здравствена организација препоручује да вакцину компаније "Модерна", пре свих, приме здравствени радници, који су највише изложени вирусу и старије особе, али и људи који имају хроничну болест плућа, кардиоваскуларна обољења, озбиљан облик гојазности, дијабетес, болест јетре и оболели од ХИВ-а.

Вакцина се препоручује и особама које су прележале ковид, а може да се прими и до шест месеци након прележане инфекције.

На који начин се даје вакцина

Из Светске здравствене организације препоручују две дозе "Модернине" вакцине на 28 дана. Између доза требало би да прођу највише 42 дана. 

Могући нежељени ефекти су, као и код других вакцина, бол, црвенило и оток на руци на месту убода, умор, главобоља, бол у мишићима, грозница, мучнина.

Нежељени ефекти најчешће се јављају у року од 24 до 48 сати од добијања вакцине и нестају кроз неколико дана.

Ова вакцина не захтева чување на екстремно ниским температурама, већ је стабилна и на оним од два до осам степени 30 дана, а шест месеци може да се чува на температури од минус 20. 

Шта знамо о компанији "Модерна"

"Модерна" је фармацеутска и биотехнолошка компанија са седиштем у Кембриџу у америчкој држави Масачусетс. Производи лекове који су засновани на РНК, пре свега РНК вакцине, каква је и вакцина против коронавируса.

Једини комерцијални производ "Модерне" је вакцина против коронавируса. Петнаест вакцина против других болести је ушло у клиничка испитивања, међу којима и против грипа, ХИВ-а и две вакцине против рака.

Испитује се и комбинована бустер доза вакцине против коронавируса.  

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи