Читај ми!

Вакцине компаније "Модерна" стигле у Београд, чека се сертификат Агениције за лекове

Први контингент вакцина против коронавируса компаније "Модерна" стигао је у Србију. Као и вакцине других произвођача, Агенција за лекове треба да изда сертификат за њено коришћење.

Грађани Србије ће пету вакцину против коронавируса, како се очекује, моћи да изаберу већ до краја недеље. Донација 200.400 доза од Пољске, вредна четири милиона евра, стигла је вечерас у Београд.

"У ова тешка времена међународна солидарност и узајамна подршка представљају нашу моралну обавезу. Пољска и Србија разумеју то врло добро", истакао је заменик министра спољних послова Пољске Шимон Шинковски Сенк.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је да ће донација Пољске омогућити великом броју грађана Србије да се вакцинишу и вакцином компаније "Модерна".

Вакцина америчке компаније "Модерна" је РНК вакцина, најсличнија је "Фајзеровој". Главна разлика је дужи период између две вакцинације - после прве дозе потребно је да прође 28 дана.

Државни секретар у Министарству здравља Србије Мирсад Ђерлек захвалио је Пољској на показаној солидарности.

"Два основна принципа са којима можемо победити коронавирус су солидарност и једнакост", рекао је Ђерлек.

Потпредседница пољског парламента Малгожата Госјевска истакла је да се Пољска солидарише са Србијом, како у борби са пандемијом коронавируса, тако и на путу Србије ка Европској унији.

"Уверени смо да, с обзиром на нашу заједничку сложену прошлост, имамо доста тога да понудимо једни другима, али и целој Европи тако што ћемо допринети њеном даљем убрзаном развоју, не губећи из вида поштовање најважнијих вредности за наша два народа, а то су религија, породица, историја и традиција", рекла је Госјевска.

До сада је у Србији две дозе вакцне против ковида 19 примило више од три милиона људи.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи